Канадското право на асистирана смърт

04:55, 20 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Канада планира разширение на критериите за осъществяване на медицински асистирана смърт, което да влезе в сила през месец март 2024г. Предвижда се корекциите позволяват на хора с психически заболявания също да имат възможност за подобен избор.

Идеята за асистираната смърт първоначално се разпространява в Канада посредством съдилищата, след постановление на Върховния съд. В него се завява че забраната на асистирано самоубийство лишава канадците от тяхното достойнство и автономия. Така през 2016г. се легализира евтаназията за хора с терминални заболявания.

Практиките, известни като MAiD от 2021 г. обхващат и хората с нелечими болести. Приемането на новата разпоредба идва след множество ожесточени дебати и противоречиви предложения. Въвеждането ѝ предвижда да превърне страната в една от най-развитите в света, по отношение на узаконените дейности за прилагане на медицинска помощ при смърт.

Източник: Wikipedia

На фона на това в общественото пространство все още съществуват опасения, че канадската здравна система не е подготвена да се справя със сложните случаи. Голяма част от споровете се съсредоточават върху ,,неизлечимостта“ на психичното заболяване и неговата оценка. В тази светлина Канадската асоциация за психично здраве предупреждава, че ,,не е възможно“ да се определи дали даден случай на психично заболяване е нелечим и категорично се противопоставя на предстоящите разширения на закона.

Защо ни е важно?

Държавите, които разрешават евтаназията и асистираното самоубийство, се различават по начина, по който администрират и регулират практиките.

От канадските пациенти например не се изисква да са изчерпали всичките алтернативи за лечение, какъвто е случаят в Белгия и Холандия. Също така Канада е единствената страна, която позволява на медицинските сестри, а не само лекарите, да слагат край на живота на пациентите.

Медицинските власти в двете най-големи провинции, Отава и Квебек, изрично инструктират лекарите да не посочват в смъртните свидетелства, ако хората, са починали от евтаназия.

Сега канадските законодатели изглеждат решени да превърнат страната си в световен лидер по отношение на достъпа до медицинска помощ при смърт (MAiD). Постепенно това подтиква и самите канадци да осъзнаят, че  MAiD служи за поставяне на милостив край на безкрайните страдания от неизлечима болест.

Но като се има предвид подходът на Канада към здравеопазването, MAiD представлява и неизбежен конфликт на правителството спрямо финансовите интереси на медицинските лица. Осъществяването на процедурата за асистирана смърт изисква по-малко средства в сравнение с други клинични практики.

Снимка: PIXABAY/ElasticComputeFarm

Това кара дебатите за MAiD да се изместят далеч отвъд темите за неизбежната смърт, непоправимото страдание или неконтролируемата болка.

Пред света Канада не веднъж е изтъквала, че е либерална и толерантна, но това, което се случва с асистирана смърт, предполага, че може да има по-тъмна страна на действителността. В епоха, в която се признава правото на достойна смърт, правото на достоен живот остава под въпрос вследствие действията на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама