Бягството от Запад на Север

06:10, 21 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Изправен пред дисциплинарно наказание, американски войник преминава неразрешено на територията на Северна Корея. Съобщава се, че след пресичането на границата, американецът е задържан от властите на страната.

Американската армия идентифицира войника като Травис Т. Кинг, кавалерийски разузнавач, присъединил се към армията през 2021 г. Твърди се, че той взима решението да премине в Северна Корея ,,умишлено и без разрешение“, докато прави обиколка като част от група туристи на Корейската демилитаризирана зона, която разделя Севера от Юга.

Мотивът на Кинг да премине границата все още остава неясен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Американските служители не поясняват колко време е прекарал в Южна Корея, но съобщават, че в даден момент той се сблъсква с дисциплинарни действия за нападение, вследствие на което прекарва 50 дни в ареста. В момента, в който трябва да се прибере у дома, войникът решава да се смеси с група туристи, пътуващи към демилитаризираната зона, откъдето ,,изкача“ през границата със Северна Корея.

Защо ни е важно?

Опитите на американски войници, разположени в Южна Корея, да дезертират или да преминат незаконно в държавата с тоталитарно управление са изключително редки. Смята се, че Кинг е първият американски войник, преминал в Северна Корея от 1982 г. насам.

Неразрешеното преминаване на границата идва в момент, в който напрежението на Корейския полуостров се покачва. С пристигането на американската подводница с ядрени ракети в Южна Корея, към Северна Корея се отправя предупреждение за собствените ѝ действия.

При тези обстоятелства вероятността за това севернокорейските власти да използват изчезналия войник за пропагандните си цели е огромна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Поглеждайки назад, в миналото Северът е „разпитвал“ проникналите в страната с месеци, докато не изтръгне принудително признание или извинение. Също така понякога се е изисквало някой високопоставен американски служител да отиде до Пхенян, за да се ускори процеса на преговорите.

Решаващо за развоя на настоящите събития зависи от това какъв ще бъде начинът, по който Северът ще предпочете да приеме появата на Травис Кинг на територията си – просто като незаконно преминаване или като дезертьорство.

Съдбата на американски граждани, задържани в Северна Корея, не винаги е ясна или последователна. Някои биват освободени доброволно, а други остават в ареста по съмнителни обвинения. Пхенян обикновено не приветства чужденци, които са влезли незаконно в страната. Но проблемът в случая с Кинг е, че Вашингтон няма да предприеме действия, ако той настоява да остане там, което допълнително усложнява казуса. Най-малкото, защото никой не може да бъде сигурен в автентичността на желанието му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Севернокорейската система за предварително задържане и разследване е известна с нарушенията си на човешките права. Според експерти изтезанията в центровете за задържане не са необичайна практика.

Този инцидент може да послужи за отвличане на вниманието от важен набор срещи, които имат за цел да изградят доверие в ангажиментите на САЩ по отношение на въпросите за сигурността на Южна Корея.

Въпреки това е трудно да се предвиди дали тези събития ще доведат до възобновяване на диалога между САЩ и Северна Корея. Така перспективата за разговор относно ядреното разоръжаване  на Севера остава твърде далечна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама