Дебют на китайския шпионаж в социалните медии

06:05, 15 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Секретна китайска шпионска агенция стартира публичен акаунт в голяма медийна платформа, за да призове всички членове на обществото да се присъединят към нейната борба срещу шпионажа, предлагайки награди и защита на тези, които предоставят информация.

Министерството на държавната сигурност контролира разузнавателната дейност и контраразузнаването както в Китай, така и в чужбина. Неговите функции са аналогични на тези на американските ЦРУ и ФБР, но работният му процес е много по-строго засекретен. За разлика от тях китайската институция до момента дори не притежава публичен уебсайт, който да описва дейността ѝ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wu Hao

Но това се променя след като институцията обявява, че стартира свой акаунт в изключително популярното китайско приложение We Chat. Ден по-късно в социалната мрежа се появява публикация под заглавието ,,Противодействието на шпионажа изисква мобилизирането на всички членове на обществото“.

Министерството казва, че органите за национална сигурност трябва да поддържат канали за докладване, като горещи линии и онлайн платформи, които да спомогнат за своевременното обработване на сигнали за предполагаем шпионаж в Китай.

Дебютната публикация на китайското министерство в We Chat цитира новите изменения в закона за контрашпионажа, приет от китайският законодателен орган по-рано тази година. В него се казва, че новинарските издания, радиото и телевизията, както и културният сектор и интернет доставчиците, също трябва да участват в обучението за борба с шпионажа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino 

Последните изменения обаче разширяват определението за шпионаж от държавни тайни до всякакви документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и интереси, без да се уточняват конкретни параметри за това как се дефинират тези термини.

Защо ни е важно?

Години наред китайските власти насърчават обществеността да информира за заподозрени чуждестранни шпиони и техните китайски сътрудници чрез пропагандни и насърчителни кампании. Но тези усилия набират значителна скорост по време на управлението на Си Дзинпин, който превръща националната сигурност в свой основен приоритет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino 

Длъжностни лица и държавни медии отдавна прокарват наратива, че Китай е под сериозна, постоянна заплаха от ,,враждебните“ чуждестранни сили, за които се предполага, че се стремят да проникнат в страната и да я подкопаят.

С настоящото ревизиране на закона за шпионажа се позволява на властите, провеждащи разследвания срещу шпионска дейност, да получават достъп до данни, електронно оборудване и информация за личната собственост.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

През последните години Китай арестува и задържа десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрение в шпионаж. Поради тези причини настоящият ход на китайското правителство предизвиква притеснение относно потенциалното му въздействие върху чуждестранни компании, журналисти и работници, които могат да бъдат изправени пред допълнителни правни рискове и несигурност за работата си.

Китай се изправя пред сериозни опасения за националната си сигурност и те показват, че страната не таи илюзии относно възможните вредни ефекти от съперничеството си със САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino 

По всичко личи, за да се защити от шпионажа, Китай вече ще се нуждае и от участието на своя народ. Така страната ще изгради цялостна отбранителна линия от нов вид и с неподозирано голям мащаб.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама