Мали в Московската стратегия за Сахел

07:00, 01 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Русия налага вето на резолюцията на ООН за разширяване на санкциите срещу Мали, докато Западните сили обвиняват Москва в отмъщение срещу експертите на ООН, които замесват руските наемници от ,,Вагнер“ в разследването си за сериозните нарушения на човешките права в западноафриканската страна.

Ветото на Русия слага край на санкциите на ООН в Мали, които са насочени срещу всеки, който нарушава или възпират изпълнението на мирно споразумение от 2015 г. На санкции, поне до момента на ветото, подлежат и тези, които възпрепятстват доставките на хуманитарна помощ, нарушават човешки права или набират деца за войници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alessandro Della Valle

Тринадесет от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН подкрепят предложението за удължаването на санкциите срещу Мали с една година, но Русия упражнява правото си на вето, за да блокира предложението, предвождано от Франция и Обединените арабски емирства.

Единствено Китай се въздържа от гласуването.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Xie Huanchi

Независими наблюдатели на санкциите на ООН в Мали наскоро докладват на Съвета за сигурност, че малийските войници и техните чуждестранни партньори по сигурността, за които се смята, че са руски наемници, използват насилие срещу жени и други ,,сериозни нарушения на човешките права“, за да разпространяват терор.

Разследващият екип на ООН за правата на човека също обвинява малийските войски и техните сътрудници, за които се предполага, че са от ,,Вагнер“, че стоят зад клането на най-малко 500 души в град Моура през месец март 2022 г.

След последователните преврати през 2020 г. и 2021 г., Мали се насочва към Русия, превръщайки се в една от малкото нации, които подкрепят действията на Москва срещу Украйна в ООН. Освен това, само в рамките на една година, военните, които са на власт в западноафриканската страна прогонват френските сили, които се борят с бойци от групировката ИДИЛ, както и мироопазващите сили на ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhail Metzel

Защо ни е важно?

Въпреки фокуса си във войната с Украйна, Русия не се отказва от разпростирането на своя отпечатък в Африка. През изминалата година по-специално групата ,,Вагнер“ се възползва от влошаващите се отношения на Франция и други западни страни със сахелските държави.

Амбицията на Москва относно Глобалния юг я подтиква да повиши вниманието си върху африканския регион Сахел, проблемна част от континента, която се простира приблизително от Сенегал до Червено море.

Чрез скандалната наемническа група ,,Вагнер“ Русия успява да се вмъкне в страни като Мали и Буркина Фасо и да се възползва от погрешните стъпки на западната политика, нарастващите антиевропейски настроения и дългогодишните неуспехи на международните и местните актьори да се справят с първопричините за съществуващата регионална нестабилност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TASS

Тези фактори водят до настъплението на все по-репресивни режими, които предизвикват допълнителни сблъсъци между правителствата в Сахел и техните международни или регионални партньори. Така Москва успява да докаже на света, че знае как да се възползва от недостатъците в управлението, нестабилността и вакуума в сигурността в Африка.

При настоящите обстоятелства обвиняването на Русия за всички проблеми на Сахел изглежда привлекателно предвид жестокостта и бруталността, демонстрирани от ,,Вагнер“.

Но идеята за конкуриране с Русия за влияние в Африка, като част от по-голямо съревнование на великите сили, заслужава внимателно разглеждане. Страните от целия континент, включително и Мали, желаят по-голяма свобода на действие в управлението на своите външни и вътрешни политически и икономическия дела.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SPUTNIK

Те не искат САЩ и Европа да се намесват в избора им на партньори.

Всеки натиск от страна на Запада, колкото и да е парадоксално, допълнително разпалва историческото недоволство в региона. Нещо, от което Русия и нейните подставени лица засега успешно се възползват.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:56, 01 сеп 23

Една от основните цели на Русия е да получи дипломатическа легитимация на войната си в Украйна.Онези африкански правителства, които нямат вътрешни проверки и баланси, създават среда, която позволява на Русия да упражнява влияние на континента. Самите те често са изолирани в международен план и следователно са добре дошли партньори за Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама