Диктатор в нужда се познава

18:46, 22 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Северна Корея изстрелва ракета с първия си шпионски сателит на фона на два предхождащи провала. Според Южна Корея, за последния опит, Северът е получил помощ от Русия.

Ким Чен Ун изстрелва ракета във вторник, докато от Сеул твърдят, че това е опит на Пхенян да постави първата си военна разузнавателна единица в орбита.

Този път нещата сработват заради технологична помощ от Москва. Ракетата прелита в посока юг, над морето между Корейския полуостров и Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Междувременно, за да се предпазят от отломките на ракетата, Съединените щати, Южна Корея и Япония поставят своите военни сили в бойна готовност.  Предприемат и действия с разузнавателна цел, за да може впоследствие да бъде определено какви ще са последиците върху регионалната стабилност.

Пхенян изстрелва ракета ,,Чолима-1“ от своята станция за сателити в Тончанг-ри, в близост до северозападната си граница с Китай. Първият опит е през май, следва още един през август.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Song Kyung-Seok

Ракетите се опитват да изведат в орбита сателит, който може да наблюдава американските и южнокорейските военни движения в региона. Но и двата пъти ракетите не се справят с мисията. След като проучват отломките, южнокорейски служители заявяват, че технологията на сателита е недоразвита и той едва ли би могъл да функционира като шпионска единица.

Точно това обстоятелство сега подтиква Сеул да подозира руска намеса в успеха на севернокорейците.

Защо ни е важно?

Изстрелването на сателит от Северна Корея е напук на множеството възражения от Съединените щати, Южна Корея и Япония. Съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, с които дори Москва е съгласна, на Пхенян е забранено да изстрелва космически ракети. Резолюцията също забранява на трети страни да закупуват оръжия от Северна Корея или да й предоставят нови технологии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Санкциите са, защото в миналото страната се е възползвала от подобни изстрелвания, за да развие балистичните си ракети с голям обсег.

Но войната в Украйна сближава Москва и Пхенян. Старите съюзници от ерата на Студената война продължават да имат общ интерес. Да се изправят срещу Съединените щати.

Руската помощ за проблемната севернокорейска сателитна програма най-вероятно е част от пакет от стимули. Очакваше се Северът да ги получи в замяна на артилерийски снаряди и други крайно необходими боеприпаси. Които, разбира се ще подпомогнат войната на Русия в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhail Metzel/SPUTNIK

Двете страни отричат участие в подобни бартери. Но Ким Чен Ун и Путин имат по нещо, от което другият се нуждае отчаяно. Доказателство за това е изявлението, което правят по време на среща през септември, а именно, че: Ще разширят двустранното сътрудничество.

Така че резолюции се пишат, ама алъш-веришът Пхенян-Москва и обратно си върви по разписание.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pavel Byrkin/SPUTNIK

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама