Отвъд обичайното необичайно

19:00, 21 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лишеният от свобода руски опозиционер Алексей Навални е в неизвестност от две седмици. Съратниците му отчаяно се опитват да го намерят, след като не се явява на съдебно заседание.

След две седмици без никакъв сигнал от най-видната опозиционна фигура в Русия, неговите адвокати, страхувайки се от най-лошото, провеждат неистова кампания за намирането му.

Олга Михаилова, адвокат на Навални Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Техните усилия включват изискване на информация от десетки руски затвори и използване на социалните медии, за да алармират за изчезването на Навални. Призовават и руското правителство да разкрие местоположението му.

В кампанията се включват много руснаци, живеещи в чужбина, които протестират  в дипломатическите мисии на страната си. На плакатите им пише ,,Къде е Навални?“. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Zemlianichenko

В изявление, говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчертава, че Кремъл няма: Нито възможността, нито правата, нито желанието да проследи съдбата на осъдените.

Като част от последната присъда на Навални, произнесена от руския съд през месец август, той, по трябва да бъде преместен в една от руските колонии със ,,специален режим“. В Русия има поне 25 подобни затвора. Разпростират от европейската част на страната до Арктическия кръг и Далечния Изток. Известни са с грубото отношение към затворниците.

Но руският дисидент така и не бива преместен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

В поредица от постове Навални обяснява, че руските следователи не искали да пътува до отдалечени колонии докато срещу него все още се водят дела. Сега мнозина обаче обясняват изчезването именно с преместване. Макар че според закона роднините трябва да бъдат предизвестени за провеждане на подобна операция.

Защо ни е важно?

Историята е пълна с болезнени примери за авторитарни лидери, които са причинили изчезването на стотици хиляди хора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov 

От Гулаг на Сталин до Мръсната война в Аржентина и насилието на мексиканските накокорели, миналото ни напомня, че случващото се днес следва един вече отработен модел на саморазправа с инакомислещите.

През последните петнайсет години,  Алексей Навални се превръща в най-мощния опозиционен съперник на Владимир Путин. Той е един от малкото, които се осмеляват да водят кампания срещу ,,Партия на мошениците и крадците“ и да заклеймяват от затвора инвазията на Кремъл в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Въпреки все по-тежките условия в затвора, Навални остава значим глас за руския политически живот. С помощта на своите адвокати и политически съмишленици той редовно публикува статии и манифести за случващото се в страната. Така успява да провокира както руския политически елит, така и диаспората, напуснала режима на Путин.

В навечерието на предстоящите президентски избори не е учудващо, че в руския политически живот настъпват събития отвъд обичайното необичайно. Изчезването на Навални може да се възприема като наистина тревожен сигнал. Въпреки че името му няма да попадне в бюлетините. Защото той все още е считан за основен опонент на Владимир Путин.

Залозите този път са огромни, затова и козовете цакат всичко наред… 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Coelho

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:36, 22 дек 23

Оставете руснаците и Навални да се оправят в тяхната си държава и вижте нашата?!Изродите от дб и разни други се подиграха с честта и достойнството на хилядите български войници и офицери,сражавали се в първа българска армия при Страцин и Драва под ръководството на генерал Владимир Стойчев за да помогнат на съветската армия да унищожи фашизма като нарязаха на парчета и изядоха паметник на победата над фашизма.Надявам се на следниците на генерала и неговите офицери и войници,сражавали се с фашистите на почти 1000 км от българските граници да имат смелостта да съдят тези нищожества за опит за връщане на фашизма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама