Ловци на астероиди

09:00, 02 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Astro Forge, американска фирма за добив на астероиди, планира да изстреля мисия до скалист обект в близост до земната орбита. Ако успее, това ще се превърне в първата изцяло комерсиална мисия в дълбокия космос отвъд Луната.

Частната компания обаче решава да запази точното местонахождение на целевия астероид в тайна.

Към момента Astro Forge е провеждал само една мисия, която е имала за цел да рафинира метали в открития космос. Настоящето начинание, наречено ,,Один“, по план трябва да бъде включено в роботизирана мисия до Луната от компания Intuitive Machines, която е спонсорирана от НАСА, с ракетата носител Falcon 9 на SpaceX.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

По време на пътуването до Луната ,,Один“ трябва да бъде освободен и да се впусне в дълбокия космос отвъд лунната орбита. В рамките на една година, според Astro Ferge, космическият кораб може да прелети покрай мистериозния астероид, като едновременно с това прави снимки и търси доказателства за наличието на метал.

Съществуват подозрения, че Astro Forge се стреми към астероид тип М.

Космическите тела от този вид представляват фрагментирани парчета от повредени планетарни ядра, които съдържат ценни метали от платинената група. Но въпреки че мисията успява да привлече сериозно обществено внимание, мнозина все още се съмняват в нейния успех.

Защо ни е важно? 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SpaceX via South Korea Defense Ministry

В продължения на години провеждането на западните космически мисии до голяма степен се е случвало открито. В повечето случаи винаги е било известно къде и защо отиват, както и какво планират да правят. Но сега настъпва етап, в който частните интереси надделяват над тази откритост, в стремежа си за печалба.

Тайната космическа мисия е нововъзникваща тенденция, от която астрономи и други експерти отдавна се страхуват. Подобни комерсиални космически мисии подчертават пропуските в регулацията на космическите полети, както и опасенията дали изследването на космоса ще продължи да бъде от полза на човечеството.

Презумпцията на Astro Forge е проста - ако дестинацията бъде разкрита, някой друг може да може да се добере до ценните метали на астероида.

През последните години добивът на астероиди навлиза в застой. Две стартиращи фирми, предлагащи проучване на слънчевата система, излизат от бизнеса в края на 2010 г. Но сега компании в Съединените щати, Европа и Китай се подготвят, за да направят удар точно в това начинание. С повишаване на активността им се повишава и секретността на разработените проекти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Липсата на законови ограничения, за запазване в тайна местоназначението на мисии извън Земята, противопоставя интересите на отделни държави и на международната общност.

А все по-честата намеса на частен интерес заплашва възможността за създаване на ефективни регулации при усвояване на космическото пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама