65 кг хероин и над 2.5 т желязо са хванати у нас при операция на Европол

16:48, 29 юни 15 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На територията на страната са открити и конфискувани общо над 65 кг хероин, 245,820 кг лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин и 73 200 къса цигари, 2590 кг откраднато желязо. Задържани са 124 нелегални мигранти“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията Blue Amber, при която са заловените споменатите количества, е планирана от Европол и е за престъпления срещу собствеността, трафик на наркотици, трафик на хора, киберпрестъпност и незаконна имиграция.

В мащабната операция участваха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“, „Национална полиция“ и „Гранична полиция“, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и представители на Агенция „Митници“.

По време на операцията са проведени активни оперативни действия на територията на цялата страна и на избрани ГКПП, се казва още в съобщението.

В рамките на Action day on metal thefts за противодействие на престъпленията срещу собствеността са проверени 3954 души, 1139 автомобила и 655 пункта за изкупуване на метали. Общото количество намерено откраднато желязо е 2590кг, регистрирани са 20 случая на кражби. Установените  административни нарушения са 152. Задържани са 15 души, четирима от тях непълнолетни. 

В хода на действията срещу трафика на наркотични вещества са извършени 98 щателни митнически проверки на превозни средства - 75 леки автомобила, 32 товарни и един автобус - селектирани въз основа на анализ на риска. В резултат на засиления граничен контрол на ГКПП – Капитан Андреево са задържани повече от 65 кг хероин. На 12 юни са открити и иззети 59,636 кг хероин, а в хода на разследването по случая са задържани четирима български граждани. Други 5,640 кг хероин са конфискувани на 13 юни, арестуван е един чужд гражданин. На 15 юни, на ГКПП Лесово е иззет лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин, с общо тегло 245,820 килограма. Пресечени са девет опита за контрабанда на цигари, при които са иззети 73 200 къса цигари.

При десет случая в България са задържани 124 нелегални имигранти, от тях 46 са изведени от граничната зона, защото са имали регистрация в EURODAC. Арестувани са и седем души, участващи или подпомагащи незаконната миграция.

Общо 520 служители на МВР са взели участие в действията срещу незаконния трафик на автомобили. Проверени са 720 превозни средства и 540 души. По линия на Шенгенската информационна система са засечени 18 автомобила – пет от тях на първокласни пътища, осем - в автоморга и пет - в пунктове за регистрация. Трима са били задържани.

В рамките на операция Voyager на Tispol са извършени проверки по международни автобусни линии. Акцията е проведена на територията на ГКПП - Русе, СДВР, ОДМВР - Хасково и Варна за периода от 8.00 до 20.00 часа на 29 май. Проверени са общо 193 автобуса (134 с българска регистрация, 43 - с регистрация на друга държава-членка на ЕС и 14 - на трети страни). Констатирани са 37 нарушения от административен характер - нередовни документи на водача и/или превозното средство, технически неизправности. В един случай е установен нелегален превоз на 2400 къса цигари.

В операция Blue Amber са участвали полицейски служители от 28 държави-членки на ЕС и международните партньори от Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, САЩ, Канада, Исландия, Турция, Нигерия, Абу Даби, Австралия, Дубай, Хонконг, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Филипини. Катар, Тайланд, Панама, Коста Рика, Еквадор, Перу Доминикана, Бразилия, Мексико, Гватемала и Боливия. Операцията е проведена и в сътрудничество с Фронтекс, Интерпол, Евроджъст, Ameripol, PCC-SEE, SELEC, TISPOL и EUBAM.

В серията от международни действия срещу организираната престъпност са арестувани повече от 500 души. Иззети са общо 2.8 тона кокаин, 390 са конфискуваните превозни средства. Открити са близо 1300 тона откраднато желязо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама