Божидар Лукарски успокои: България е остров на икономическата стабилност на Балканите

17:29, 29 юни 15 25 919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските граждани и вложителите в клоновете на гръцките банки у нас нямат причини да се притесняват от фалита на Гърция, защото тези банкови клонове са финансово независими от "своите гръцки майки", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на брифинг, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Няма да се допусне изтегляне на средства. Банковият ни сектор няма да се разтресе и вложителите в гръцките банки могат да бъдат спокойни, че няма да настъпи нова банкова криза", коментира министърът.

Той определи случващото се в южната ни съседка като показателно за възможен сценарий, когато не се следва финансовата стабилност. "България все по-сериозно се очертава като един остров на икономическата стабилност в региона на Балканите", изрази Лукарски оценката, която дават и много западни райони за страната ни.

"Нека да изчакаме референдума на 5 юли. По последните предварителни статистически проучвания мислим, че няма да се стига до този критичен сценарий и гръцкият народ ще гласува за оставане в еврозоната", посочи Лукарски.

Днес Националният съвет за защита на потребителите (НСЗП) към Министерството на икономиката поднови своя състав и заседава за пръв път след 9-годишна пауза. Съветът ще разисква казуси, които са свързани с конкретни случаи в защита на потребителите.

"Основната цел на НАЗП е да накараме потребителите да са активни по отношение на това какво се случва на пазара и да са достатъчно информирани", каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Основният приоритет на НСЗП е контролирането на пазара по отношение на откриването и изземването на опасни стоки, както и препятстване на възможността да се предоставят опасни услуги в туристическия сектор. 

Другите направления, към които са насочени действията на Съвета са икономическите права на потребителите, установаването и премахването на нелоялни търговски практики, контрол върху качеството на туристическите услуги, онлайн търговията, подобряването на комуникацията и взаимодействието между всички контролни регулаторни органи при защитата на потребителските права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама