Муравей Радев: Гърция фалира утре

19:05, 29 юни 15 25 855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Гръцкото сиртаки е на финала си. Утре ситуацията в Гърция ще приключи по възможно най-лошия начин за тях", заяви в студиото на „Лице в леце“ бившият финансов министър Муравей Радев. "Референдумът в неделя, 5 юли, ще е след дъжд качулка", каза още той.

Според Радев две са нещата, които утре ще са факт – едното е, че „Гърция ще фалира, ако не изплати 1,6 млрд. евро", другото е изтичането на спасителното споразумение. Той коментира още, че няма как ЕС да налива пари в Гърция щом липсва спасителен план.

"Централната банка на Европа няма да има защо също да помага на Гърция. Банките, оставени сами, без помощ, не могат да финансират правителството. Депозитите на населението и на бизнеса са в тях. По този начин бизнесът замръзва и изпада в дълбока рецесия", допълни още бившият министър на финансите.

Като лош пророк, Муравей Радев обясни какво ще последва според него след фалита на Гърция.

"Досега Европейската централна банка е подкрепяла гръцките банки с финансови инжекции. Без споразумението обаче Гърция ще загуби и последния транш от спасителния план, който е в размер на 7.2 млрд. евро. Без спасителния план бизнесът ще спре, плащанията на държавата и на общините – също. Правителството не може да разчита, че ще попълни бюджета от данъци, защото гърците просто не ги плащат," посочи Радев.

Според Муравей Радев Ципрас може да направи следващата фатална грешка – да започне да печата драхми. С тях ще изплати вътрешните дългове, но само след няколко месеца страната ще се озове в ситуация на инфлация, а после и на хиперинфлация. Ще последва фалит на финансите, икономиката, социалната сфера и политиката, видя резултата Радев и нарече прогнозата си „четири в едно“.

"В България няма гръцки банки, а български предприятия с гръцки собственици. Те не са заплашени от риск и нямат никакъв гръцки дълг. Само сами може да си направим белята, ако тръгнем да теглим парите си от тях", допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама