Калфин: В България трудът е по-ниско заплатен, отколкото в Пакистан

22:08, 29 юни 15 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България трудът е по-ниско заплатен, дори и от Пакистан, където доходите са изключително ниски, а страната е определяна като една от най-бедните в света, пише в профила си в Туитър вицепремиерът Ивайло Калфин. Той изразява притесненията си от наскоро обявена новина, че пакистански инвеститор ще прави текстилно предприятие у нас и ще наема 5000 работници.

Този пример Калфин е дал днес на генералния директор на дирекция „Заетост, социални реформи и приобщаване” в Европейската комисия Михаел Сервоз, като му е обяснил, че минималната работна заплата няма нищо общо с конкурентоспособността.

„Доказано е, че нейното увеличаване не води до масови съкращения, тя оставя чист доход под прага на бедността, ниските й стойности стимулират бизнеса да поддържа производства с интензивно използване на работна сила, тя трудно мотивира безработни да се върнат на пазара на труда - особено младите хора”, коментира вицепремиерът.

Според него единственият начин за развиването на икономиката и покачването на доходите от труд е чрез промяна на минималната работна заплата.

„Готов съм да подобряваме механизма, но не и да поддържаме супер ниски заплати и да се опитваме да го компенсираме със социални помощи”, казва Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама