Видеонаблюдение и селска полиция искат Реформаторите

17:04, 30 юни 15 / Политика 25 138 Topnovini
Видеонаблюдението и селската полиция ще защитят живота на хората и продукцията им. Около това се обединиха зам. министри, депутати, експерти по сигурност на работна среща във Велико Търново.

"Идеята на този форум е да насочим вниманието действително към най-малките населени места. Съществува някаква митологема, че само в големите градове е важно какво се случва, а всъщност държавата трябва да си даде сметка, че има и много малки населени места, където живеят хора. Селата не са обезлюдени.

Трябва заедно да търсим по-конструктивни решения, за да намери държавата своето място в тези населени места. Държавата трябва да се върне там, където е абдикирала", каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Велико Търново Иван Иванов.

"За осигуряване на обществен ред в малките населени места, и не само там, на първо място е необходимо полицейско присъствие. Неслучайно в предизборната програма на РБ едно изречение, че искаме във всяко населено място да има полицай. Към този момент не можем да докладваме, че е изпълнена тази задача, но ние ще работим в тази посока", каза ген. Атанас Атанасов.

"За това има възможности, сили и средства съществуват, просто е въпрос на добро разположение с оглед на т.нар. оперативна обстановка. Ще ви дам един пример: 30-те години в България, състава на МВР е бил около 25хил. души и във всяко населено място е имало стражар.

Днес, за съжаление, младши районните инспектори, т.е. редовите полицаи, които отговарят за малките населени места, не мога да ви кажа точна статистика, но съм сигурен, че един полицай отговаря за 4-5 населени места.

Представете си, когато той се събуди в понеделник и има 2-3 произшествия, къде първо трябва да отиде, при условие, че няма и осигурен транспорт? Т.е. в тази ниша е необходимо да бъдат направени много сериозни организационни проблеми на първо място", посочи още народният представител.

Днес във Велико Търново заместник министри, народни представители от Реформаторския блок, заедно с кметове на села от региона обсъждаха на форум сигурността в малките населени места. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани