Заустват на 2,5 км от брега отпадните води на Несебър

17:12, 30 юни 15 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В по-чисто море вече ще се къпят летовниците в община Несебър. От утре пречистените води ще бъдат отвеждани на 2,5 км навътре в морето. Днес официално бе открита системата за дълбоководно заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ – Равда, част от проект „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води на агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда“ по Приоритетна ос 1 на ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води“.

Стойността на проекта е 95,8 млн. лева, от които 92,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ и съфинансиране от Община Несебър в размер на 2 910 173 лв.

Системата от тръби, положени по дъното, ще отвежда пречистените отпадъчни води на 2.5 км навътре в морето, съгласно всички съвременни екологични норми и международни стандарти. Новите пречиствателни съоръжения, свързани със станцията в Равда, ще бъдат готови изцяло наесен, обясни кметът на Несебър Николай Димитров по време на церемонията по откриването, на която присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда Таня Манолова и други официални лица.

Губернаторът подчерта, че дълбоководното заустване ще доведе до повишаване на екологичните стандарти на водите и морето.

Ползите от дълбоководното заустване освен опазване обществената хигиена и здраве и повишаване качеството на живот  в населените места, са и опазване чистотата на Черна море в точката на заустване, съгласно разрешителното, издадено от Басейнова дирекция – Варна. Съоръжението ще намали риска от замърсяване на подземните  и крайбрежни води, както и възстановяване на биоразнообразието на растителните и животински видове в Черно море.

След откриването на съоръжението присъстващите направиха оглед и на разширението на Пречиствателна станция Равда, която се намира в близост до площадката за дълбоководно заустване.

В рамките на проекта, който се реализира по  ОП "Околна среда", ще бъдат изградени и 22 км нови довеждащи колектори и три нови канално-помпени станции и ще бъдат реконструирани още толкова.“ 

Обновената база ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда и Тънково, с капацитет да бъдат включени Каблешково и Ахелой.

Строително монтажните дейности по проекта стартираха през 2013 година. В обхвата му влизат реконструкцията и модернизацията на Пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/-Равда, и изграждането на довеждащи и отвеждащи колектори, реконструкция и изграждане на 7 канални помпени станции и изграждането на дълбокоморско заустване. Последното се осъществи посредством две паралелни полиетиленови тръби с условен диаметър Ф 800. За пръв път заустването на пречистените отпадни  води е на 2,5 км. навътре от брега и това е изключително важно за безпроблемното протичане на летния сезон от екологична гледна точка.

ПСОВ-Равда се реконструира и модернизира така, че капацитетът и да е за 222 000 еквивалент жители. /29 684 жители, 150 000 туристи в сезон/.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама