С пет награди отбелязаха 10-тата годишнина на защитеното жилище в Русе

17:13, 30 юни 15 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Приятелска подкрепа“ отбеляза 10-тата годишнина от създаването на защитеното жилище в Русе с церемония в Гранд хотел „Рига“, на която бяха раздадени пет награди. Отличията бяха в категории „Иституции“, „Медии“, „Гражданска доблест“, „Дарители“ и „Социален работник на годината“.

Първият приз беше връчен на Община Русе за партньорството й с неправителствения сектор, вторият получи вестник „Утро“ за активното отразяване на проблемите на хората с увреждания, третият – Мирослав Георгиев Иванов, бивш потребител на услугата „Защитено жилище“, за активното му участие във възстановителните дейности във варненския квартал Аспарухово след наводнението там през юни 2014 г.

Плакет „Дарители“ беше предназначен за ОБЦ „Дружба“ за подобряване на материалната база и подобряване на живота на хората с увреждания, а за социален работник на годината беше обявена Виолета Димитрова Калинова за дългогодишната й дейност в полза на хората с увреждания. Освен плакетите, имаше и подготвени грамоти за други отличени русенци.

На церемонията, в чието начало беше направена презентация за историята на защитеното жилище, присъстваха негови бивши и настоящи възпитаници.

Целта на защитените жилища е да се осигури подкрепа на хората с увреждания и да бъдат подготвени те за водене на самостоятелен живот. С тази цел е създадена и фондацията „Приятелска подкрепа“. За реализацията на идеята пък е почерпен опитът на холандски специалисти, които предоставят такава услуга.

От защитеното жилище вече са излезли девет младежи, а понастоящем в него са настанени 21. Двама от ползвателите на социалната услуга пък вече са студенти в РУ „Ангел Кънчев“. Друга гордост на организаторите на днешното събитие е, че техният възпитаник, а от днес и носител на награда Мирослав Иванов, е отличен и с приза „Достоен българин“, отново за дейността му във Варна след наводнението от 19 юни 2014 г.

След церемонията, годишнината беше отбелязана с почерпка, подготвена от Гранд хотел „Рига“, „гвоздеят“ на която беше торта със снимка на първото защитено жилище. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама