Няколко населени места в Бургаско под сериозен риск от „изборен туризъм“

17:21, 30 юни 15 / Общество 25 144 Topnovini
Няколко населени места в Бургаска област попаднаха в черните списъци за риск от „изборен туризъм“. Изследването е на Института за развитие на публичната среда в риск и цели да разобличи регионите в страната, които ще се окажат „златни мини“ за предполагаемото купуване на гласове и подмяна на реален вот на предстоящите местни избори.

От института са изчислили какъв е процентният риск от “изборен туризъм“ в страната, като се позовават на броя на новорегистрираните лица в дадено населено място. Схемата посочва на сравнителен принцип колко души са били регистрирани в общините за 2015 и 2014 година, и има ли съществени различия в цифрите.

Интересно е например, че в малко познатото карнобатско село Соколово броят на новорегистрираните лица за 2015 година е цели 110 души при население от 338 жители. В същия период за миналата година е имало едва един регистриран. Което означава, че рискът от „изборен туризъм“ в малкото населено място е доста голям - цели 31,95%.

Село Загорци, община Средец също е един от рекордьорите по брой на новорегистрирани лица. За последната една година броят на жителите в населеното място рязко се е увеличил с 48 при населението от 246 души по постоянен адрес. Това поставя селото под риск от изборни манипулации с малко над 17%.

Третото място в класацията е за село Ясна поляна в община Приморско. Там броят на регистрираните нови жители е 102-ма, за сравнение за 2014 година техният брой е бил значително по-малък - едва 13 души. В селото по постоянен адрес живеят общо 596 човека.

Малко след Ясна поляна, се нарежда село Веселие в същата община с 15,27 процентен риск от подмяна на вота наесен. В рамките на 2015 година местната администрация е приела регистрациите на 70 души, като за същия период през 2014 година желаещите да получат постоянен адрес в селото са били само 5-има. Село Хаджиите пък е приело общо 34 нови жители, при положение, че броят на постоянно пребиваващите там е 328 души.

Със значително по-малък процент на застрашеност от „изборен туризъм“, под 10 %, са още Обзор, Ново Паничарево, Оризаре, руенското село Разбойна, Свети Влас и Средец.

Само преди седмица проверка на Окръжна прокуратура-Бургас установи груби нарушения при регистрацията на жители в средецкото село Дюлево. От проверката е станало ясно, че при направени регистрации на 47 лица, в действителност на посочените адреси живеят само 4 души.

По този и още подобни случаи на територията на община Средец продължава да работи Областна управа в Бургас, като се проследява дали длъжностните лица, които правят регистрации, са си свършили съвестно работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани