Условна присъда от две години получи кметът на Исперих Бейсим Басри

18:54, 30 юни 15 / Крими 25 185 Topnovini
Състав на Разградския окръжен съд осъди кмета на Исперих Бейсим Басри на две години лишаване от свобода с пет години срок на отлагане за опит за убийство на горски надзиратели.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 23 февруари 2013 г. в местността „Трънлив дол“ край на село Йонково, на територията на Държавно ловно стопанство „Воден-Ирихисар“, произвел четири изстрела с ловна карабина, оборудвана с комбиниран уред за нощно виждане към ловните надзиратели Детелин Димитров, Веселин Петров и шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, с цел да им попречи за изпълнят задълженията си по залавяне на нарушител и бракониер.

Съдът е преквалифицирал престъплението в по-леко, като оправда Бейсим Басри по първоначално повдигнатите обвинения. Той бе признат за невиновен в това, че е упражнил заплашване, като е стрелял с ловната си карабина срещу тримата горски служители.

Бейсим Басри бе признат за невиновен и в това, че като длъжностно лице – кмет на община Исперих, е направил опит умишлено да умъртви служителя в ловното стопанство Пеньо Астраджиев.

Подсъдимият бе осъден да заплати по сметката на Областната дирекция на МВР сумата от 2046 лв. и по сметката на Окръжния съд 2064 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок.

Прокурорът по делото заяви, че ще протестира присъдата, а адвокатът на подсъдимия - че ще я обжалва.

По-рано днес кметът на Исперих Бейсим Басри отказа да даде обяснения пред съда по делото за опит за убийство и заплашване на горски служители. Процесът срещу него започна повторно през февруари, след като бе върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав поради процесуални нарушения.

На 1 април миналата година Басри бе осъден на три години "лишаване от свобода" условно, с четиригодишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен само по обвинението, че на 23 февруари 2013 г. е упражнил заплашване, като е произвел четири изстрела с ловната си карабина срещу трима горски стражари, с цел да осуети изпълнението на техните задължения.По другото обвинение - опит за убийството на шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, Басри бе оправдан от съдебния състав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани