Условна присъда от две години получи кметът на Исперих Бейсим Басри

18:54, 30 юни 15 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Разградския окръжен съд осъди кмета на Исперих Бейсим Басри на две години лишаване от свобода с пет години срок на отлагане за опит за убийство на горски надзиратели.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 23 февруари 2013 г. в местността „Трънлив дол“ край на село Йонково, на територията на Държавно ловно стопанство „Воден-Ирихисар“, произвел четири изстрела с ловна карабина, оборудвана с комбиниран уред за нощно виждане към ловните надзиратели Детелин Димитров, Веселин Петров и шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, с цел да им попречи за изпълнят задълженията си по залавяне на нарушител и бракониер.

Съдът е преквалифицирал престъплението в по-леко, като оправда Бейсим Басри по първоначално повдигнатите обвинения. Той бе признат за невиновен в това, че е упражнил заплашване, като е стрелял с ловната си карабина срещу тримата горски служители.

Бейсим Басри бе признат за невиновен и в това, че като длъжностно лице – кмет на община Исперих, е направил опит умишлено да умъртви служителя в ловното стопанство Пеньо Астраджиев.

Подсъдимият бе осъден да заплати по сметката на Областната дирекция на МВР сумата от 2046 лв. и по сметката на Окръжния съд 2064 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок.

Прокурорът по делото заяви, че ще протестира присъдата, а адвокатът на подсъдимия - че ще я обжалва.

По-рано днес кметът на Исперих Бейсим Басри отказа да даде обяснения пред съда по делото за опит за убийство и заплашване на горски служители. Процесът срещу него започна повторно през февруари, след като бе върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав поради процесуални нарушения.

На 1 април миналата година Басри бе осъден на три години "лишаване от свобода" условно, с четиригодишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен само по обвинението, че на 23 февруари 2013 г. е упражнил заплашване, като е произвел четири изстрела с ловната си карабина срещу трима горски стражари, с цел да осуети изпълнението на техните задължения.По другото обвинение - опит за убийството на шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, Басри бе оправдан от съдебния състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама