Министър Танева обеща над 4.5 млн. лв. за производителите на праскови

16:11, 30 юли 15 / Политика 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След приключване на кампанията по директните плащания 2015 г., производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 млн. лв., обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Тя допълни още, че заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа, един стопанин ще получи помощ в размер над 200 лв на декар.

„Тази година е втора поредна, в която всички производители ще трябва да реализират продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и цените, които са по-ниски от обичайните“, заяви още тя. Очаква се на 31 юли Европейската комисия вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година бе 3000 тона. "Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини", информира още Танева.

Министърът на земеделието посочи, че в област Сливен се реколтират над 16 000 дка праскови, като в момента 25 % от тях са прибрана продукция.

В България статистиката показва, че насажденията с праскови са близо 40 хил. декара, като близо 40 % от тях се намират в долината на прасковите и в района на Сливен.

Празникът в село Гавраилово се провежда под патронажа на министъра на земеделието. На събитието присъстваха членове на общинското ръководство на ГЕРБ и кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев.

По време на посещението си в региона министър Десислава Танева се срещна с български овощари и откри производствена линия в предприятие за преработка на плодове в Сливен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама