Зам.-министър Красимир Живков откри претоварната станция за отпадъци край Балчик

16:48, 30 юли 15 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков откри новата претоварна станция за отпадъци край Балчик, заедно с кметовете на Балчик Николай Ангелов и на Добрич - Детелина Николова, както и областния управител д-р Маргарита Новоселска.

   Съоръжението се намира в местността Момчил край морския град и е част от регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич, която се реализира по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”  Проектът включва изгаждане на регионално депо за отпадъци край с. Стожер, довеждаща инфраструктура до него и претоварни станции в Балчик и Тервел.

Претоварната станция край Балчик ще обслужватрите морски общини Шабла, Каварна и Балчик.  Капацитетът й е 12 351 т отпадъци годишно, които ще се сепарирани и обработват в претоварната станция, след което ще се транспортират към Регионалното депо край с. Стожер, което ще обслужва осемте добруджански общини и шуменската Никола Козлево. Изградена е инсталация за сепариране, поставено е съоръжение за компостиране на зелени отпадъци с капацитет до 1 647 тона годишно. Завършена е и довеждащата инфраструктура.  

„Съоръжението в Балчик, на стойност близо 5 млн. лв., е неразделна част от системата за управление на отпадъците в Добричкия регион. Общата стойност на цялата инвестицията по ОПОС 2007-2013 е почти 38 млн. лв.“, посочи Красимир Живков. По думите му, модерната система дава възможност за екологосъобразно третиране на отпадъците, съобразена е с всички екологични норми и изисквания. В нея е вложена компостираща инсталация за биоразградими отпадъци с отделна площадка за рециклиране на строителните отпадъци. Това дава възможност от отпадъка да се извлича ресурс, което е важно, защото България е поела пред ЕС ангажимента до 2020 г. да бъдат рециклирани 70% от строителните материали и 50 на сто от битовите отпадъци, каза зам.министърът.

Той съобщи още, че България е заложила изграждането на 54 регионални системи. Вече са готови 38, а по 9 се работи. Системата в Добрич е добър пример какво трябва да представлява подобна регионална система, допълни Живков. Той припомни, че 1, 700 млрд. евро са средствата по ОПОС, от които 288 млн. са за опазване на околната среда по приоритетна ос 2 „Отпадъци“.

Кметът на Балчик Николай Ангелов съобщи, че следващата седмица общината обявява обществена поръчка за избор на изпълнител за рекултивиране на старото сметище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама