60 % е спадът на продажбите на българско вино в Русия

18:19, 30 юли 15 25 770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продажбите на българско вино в Русия са спаднали около 60 %. Това се дължи на политическата и икономическата обстановка там, заяви Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара, пред журналисти в Бургас. Нашите производители се опитват да компенсират с износ за други пазари, както и с продажби в България, където се забелязва увеличение на консумацията.

Полша е страната, където страната ни има традиционен голям дял. Там продажбите на вино са стабилни и даже леко нарастват. Другите големи пазари, за където изнасяме, са Чехия, Великобритания, Германия, Скандинавските страни. Активно се работи за разработване на пазари като Китай и държавите в Близкия Изток.

Тази година реколтата се очертава да е много добра, каза още Радев. Заради хубавото време гроздоберът се очаква да започне по-рано и може да компенсира лошата реколта от 2014 година. По отношение на цената на виното очаква се да е същата или малко по-ниска в сравнение с миналогодишната, ако оптимистичните прогнози за реколтата се оправдаят.

Световната тенденция все повече да се консумира бяло вино за сметка на червено абсолютно се възпроизвежда и в България. В момента двете вина са почти изравнени като употреба и ако не са китайците, които са голям консуматор на червено, то бялото надделява. Забелязва се и нарастване консумацията на розе от 5 години насам.

Държавата всячески се опитва да помага на винения бизнес, заяви Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенцията по лозата и виното. По националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор с период 2014-2018 г. се субсидира създаването на нови лозови масиви – 75 % от инвестицията е с европари и 25 % е самоучастие. По програмата за развитие на селските райони, която е в процес на стартиране, опцията е за създаване на нови или реконструкция и модернизация на съществуващи винарски предприятия.

Днес в Бургас започна Второто издание на винения фестивал, който се провежда във „Флората” до 2 август. Организатори са Националната лозаро-винарска камара, Съюза на енолозите в България и Община Бургас. Около 40 винопроизводители участват във феста, като тази година в светлината на прожекторите е Совиньон блан. По време на официалното откриване бяха наградени вина от този сорт, оценявани от авторитетно жури. Голямата награда спечели вино от Нова Зеландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама