Съкварталци във Варна събраха над 2500 подписа срещу проект за социален блок

17:16, 31 юли 15 / Общество 25 156 Topnovini
Над 2500  жители на варненския квартал Възраждане са се подписали срещу построяването на социални жилища, в които да бъдат настанени предимно ромски семейства, съобщи за Topnovini.bg Тодор Петронов, председател на Инициативен комитет „Възраждане”. 

По думите му събирането на подписите продължава. Всички парафи ще бъдат депозирани в община Варна в понеделник. Жителите на квартала ще изкажат своето недоволство и възмущение, като се включат в сесията на Общинския съвет. 

Парцелът, на който се предвижда изграждането на 253 апартамента, се намира във Възраждане 2, между бул. „Република”, бул. „Трети март”, блок 34 и блок 33.  Строежът на мини-комплекса е част от Плана на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация /2014 – 2020 година/. Днес той бе приет от общинските съветници от социалната комисия със скандал. 

В него е заложено изграждането на комплекси за настаняване на социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, като фокуса в цялата програма е насочен именно към ромите. Също така тези жилища са предназначени и за ромите от кварталите "Аспарухово", "Младост" и "Владиславово", чиито незаконни жилища предстоят да бъдат съборени.

По програмата се предвижда и издаване на актове за търпимост на част от незаконните къщи, както и изграждане на инфраструктора около тях. В един следващ етап тази инфраструктора ще даде основание и за узаконяване на въпросните незаконни къщи. 

Предвидените в плана дейности възлизат на около 20 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет. За поетапно алтернативно настаняване на ромски семейства от кварталите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владиславово“, които не притежават законни жилища, по програмата са заложени близо 3,6 млн. Лева.

„Това са средства от нашите данъци и такси, които ние плащаме на общината, а нямаме изградени тротоари, улици”, възмущава се Тодор Петронов. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани