Започнаха археологическите разкопки на крепостта Калиакра

19:49, 31 юли 15 / Култура и наука 25 156 Topnovini
Днес започнаха археологическите разкопки на крепостта Калиакра, които се извършват от 2004 г., съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Тази година екипът от археолози е с научен ръководител Елена Василева от Националния археологически институт с музей – БАН, след като доц. д-р Бони Петрунова стана зам.-министър на културата. В екипа са включени осем археолози от НАИМ. Отново са наети работници от ромския квартал на Каварна, които вече са натрупали опит през годините, каза още Мирчева.

   Община Каварна отпуска за археологическите проучвания това лято 30 000 лева, а 12 000 лева осигурява Министерството на културата.    

   Тази година ще продължи проучването на вътрешния град. Очакванията са да има нови интересни находки, каза Дарина Мирчева.    

   Най-известната е пръстенът-убиец, който бе обявен за Откритие на 2014 г. у нас в кампанията „Чудесата на България“. През 2013 г. той беше на седмо място в ТОП 10 на световните открития. Пръстенът е със специална кухина за скрита отрова и е от края на 14 век. Друга интересна находка е напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, както и накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението. Намерени са украшения и накити, монети, сечени от местни владетели и други материали.

   Миналото лято археолозите откриха три златни монети хиперперон нумизма от времето на Никейската династия. Те вече са включени във фонда на каварненския музей, съобщи Дарина Мирчева.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани