Резолюция за бъдещето на пчеларството обсъдиха в Несебър

14:15, 30 авг 15 / Политика 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резолюция за бъдещето на пчеларския сектор бе обсъдена за първи път у нас. Това се случи по време на Националната конференция „Пчеларският сектор в България: състояние и перспективи за развитие”, която се състоя в Несебър по инициатива на евродепутата Мария Габриел и земеделския министър Десислава Танева. В текста на документа са записани основните проблеми, посочени от самите пчелари, и предложения за тяхното решаване.

„Надявам се тази резолюция да се превърне в настолна книга за пчеларството и в отправна точка за създаването на такава национална представителна организация, която да защитава интересите на всички български пчелари. По всяка една от точките на резолюцията ще инициирам отделна дискусия, за да можем с национални и международни експерти да обсъдим възможностите за реализирането им.  Днес поставихме началото на един процес, който би могъл да отвори нова страница в развитието на българското пчеларство”, заяви Мария Габриел, която е председател и на Работната група по пчеларство в Европейския парламент.

Евродепутатът каза още, че силна национална пчеларска организация, която да защитава интересите на всички пчелари, е ключовият фактор за успешно развитие на пчеларството. Обединението около приоритети, които да бъдат следвани последователно и амбициозно от всички заинтересовани страни, би довело до по-доброто бъдеще на пчеларския сектор. Според Габриел гласът на българските пчелари вече се чувал на европейско ниво и реалното обединение ще помогне да говорят с още по-силен глас.

В препълнената зала присъстваха пчелари от всички краища на страната. Дискутирани бяха основните приоритети в пчеларството, предизвикателствата пред сектора и начините за тяхното преодоляване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама