Таня Иванова от ДЕОС: Столичани искат алтернатива на статуквото

20:52, 30 авг 15 / Политика 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичани проявяват сериозен интерес към алтернатива на статуквото и подкрепят идеята за въвеждане на електронното гласуване с цел прозрачност на всички решения, които се взимат в столицата. Така твърдят от партия ДЕОС. И днес те продължиха инициативата за събирането на 2500 подписа от граждани, които са им нужни по закон, за да се включат в предстоящите местни избори през октомври.

София има нужда от алтернатива и от управление с участието на гражданите, смятат от ДЕОС. Те се обявиха в подкрепа на електронното гласуване и реализирането на проекта за електронна община. Това е кауза, за която по думите им ще се борят, ако съберат нужните подписи за участие в кметските избори. Таня Иванова, която и в момента е пред църквата „Св. Седмочисленици“, където днес се събират подписите, разказа пред София topnovini.bg, че интересът на столичани към идеите на ДЕОС е значителен, а до момента са събрани около 1800 подписа.

„Има интерес от страна на гражданите за някаква алтернатива на управлението в момента. Мисля, че няма да имаме проблем със събирането на подписите“, каза Таня Иванова, като обясни, че различното, което биха предложили на София, е прозрачност.

„Прозрачност на бюджета, на всички решения, които се взимат, така че всеки гражданин да има яснота какво се случва в Столичната община. За да се постигне това нещо, ние искаме възможно най-скоро да се реализира проектът за електронна община и голяма част от услугите да могат да се вършат по интернет. Не е сложно, имаме достатъчно примери от други европейски страни – Холандия, Естония“, заяви тя.

От ДЕОС са останали разочаровани от факта, че едва един от трите въпроса, предложени от президента Росен Плевнелиев за национален референдум за изборните правила, всъщност беше приет от депутатите. Това, според Таня Иванова е и преобладаващата позиция на столичаните, с които се среща, събирайки подписи.

„Изключително сме разочаровани. Това е решение на партийната система и на старите партии, които нямат интерес тези въпроси да бъдат поставени пред българските гласоподаватели. Почти всички, които ни подкрепят са на нашата позиция. Съгласни са, че е крайно време за промени“.

От ДЕОС продължават с набиране на подписи и утре в парка „Заимов“ и пред Народния театър.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама