Последният ден на "София диша" събра столичани на ул. "Оборище"

22:35, 30 авг 15 / Култура 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес столичната улица „Оборище“ се превърна в музикална сцена, която запозна публиката с талантливи, млади и нестандартни музиканти. Поводът беше последният ден на фестивала „София диша“.

За шеста поредна година фестивалът събра на централната улица едни от най-усмихнатите столичани, за да ги зареди с още положителни емоции и да ги срещне с различни автори в най-широкия смисъл на думата. Някои от тях правят бижута и аксесоари, а други – музика и танци. За шест години всички те станаха част от идеята на "София диша", който се превърна в едно от най-софийските летни събития.

„Фестивалът очевидно става по-голям, отколкото можем да поемем. С гордост го казвам, защото това са 6 години, през които кипи усилена работа. Тоест, форматът се възприема, позитивната енергия е навсякъде и всеки я усеща“, разказа пред София topnovini.bg организаторката на „София диша“ Суни Данаджъ.

Връщайки се няколко години назад във времето тя си спомня първото издание на фестивала, когато по думите и организацията е била трудна, както и намирането на автори, които да участват. Днес столичната улица „Оборище“ трудно ги побира.

„Предложихме една богата програма, така че всеки да намери нещо, което да му хареса. Публиката в София е много различна и е доста критична. Затова се опитваме всяка година да и предложим по-интересни и качествени участници.

Освен положителната емоция и целия заряд, тази година предложихме на столичната публика едни неформални срещи с автори, които създават своите собствени произведения, било аксесоари, играчки за деца, работилници за малки и големи, обучение по съвременна музика, танци, спорт“, разказва Суни.

Един от интересните проекти, които участваха във фестивала тази година, беше театралният проект „Сцена Азарян“ на Националния дворец на културата. Идеята е свързана с акция за събиране на стари обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала, по идея на сценографа - Никола Тороманов – Фичо. Идеята е свързана с биографията на режисьора Крикор Азарян, който навремето е работил като обущар.

„Всички автори и проекти са наистина уникални и са важни за фестивала. Сред публиката се сблъскват най-различни типажи и характери, но хората са усмихнати и забравяме поне за малко негативния привкус“, доволна е организаторката. Огромният успех на „София диша“ и одобрението на столичани естествено провокират въпроса за качествата, необходими да превърнеш едно мероприятие в неизменна част от градския и културен календар на една европейска столица.

„Търпение, много упорита работа и трябва да търсиш начина, по който нещата да се случат по-добре чисто организационно. Естествено и бюджетът е важен, но с много пари може и да не се получи нищо. Екипната работа с положително заредени хора също е водеща за успеха“, категорична е Суни. За следващата година тя споделя планове за съвсем нов облик на „София диша“, който ще включва нови локации в столицата и изцяло нова програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама