Арт симпозиум Ломея събра участници от България и чужбина

16:08, 31 авг 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мотото на тазгодишния симпозиум Ломея насочва към една рядка птица с древно митологично значение. „Пазачът на лешояда” е един вид парадокс, тъй като птицата е изключително предпазлива и едва ли би позволила някой да я пази. Същевременно, тъй като в България тази птица е изключително рядка, тя се нуждае от пазачи и от опазване.

В древността лешоядът е свързван с богинята майка, а по- късно придобива известни апотропеични смисли, като най- вече остава с неизяснени символики, дори когато се използва в хералдиката. Лешоядът е в странни отношения с човека и въпреки, че чисти природата, той неволно или преднамерено е унищожаван, поради което днес е много рядко срещан.

„Пазачът на лешояда” е израз, който днес има особена тежест, тъй като става дума за това да се опазва нещо, което малко или повече е страховито. Именно поради тази причина почти никой не би искал да бъде пазач на лешояда, а би трябвало тази функция да се поеме най- вече от знаещите, коментират организаторите.

Събитието тази година продължава от 28 август до 6 септември. Участниците са: Бланка Алонсо Видал (Испания), Виргиния Пенчева (България), Деница Тодорова (България), Красимира Кирилова (България), Мариета Голомехова (България), Матиас Рот (Германия), Мая Йоцова (Канада), Милен Джановски (България), Нено Белчев (България), Орфей Миндов (България), Пеньо Пенев (България). 

Програмата включва: посещение на АР Ивановски скални църкви, посещение на АР Средновековен град Червен и ПК Ломовете с. Нисово. На 3 септември от 17:00 часа е представянето на филма "Зелена мечта" с автор Мая Йоцова. На 5 септември– 11:00 – 13:30 часа– изложба в природата 10:00 – отпътуване за с. Божичен от Русенската художествена галерия.

В неделя, 6 септември, – 18:00 часа– откриване на изложбата в Галерията в Русе, заедно с изложбата от 24-ти фестивал Процес - Пространство. Организатори са: Цонка Христова (директор на Природен Парк Русенски Лом), Милко Белберов (инициатор на арт симпозиум Ломея), Пенка Минчева и Димитър Грозданов (куратори / Фестивал Процес - Пространство). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама