Бивш военен министър осъди прокуратурата да му плати 15 000 лв.

16:13, 31 авг 15 / Политика 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 15 000 лева. Сумата е за тревогите и страданията, които му е причинило първото показно дело срещу него, съобщава „Правен свят“.

Става дума за най-стария процес срещу Цонев, който започва с повдигане на обвинения през 2002 г. за длъжностни престъпления. Тогава прокуратурата го обвини, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август-декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо. С това си действие той нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева.

Разследването беше прекратено година по-късно, но през 2009 г. военните прокурори го възобновиха. Софийският военен съд, а по-късно и Военно-апелативният съд не намериха вина при действията на Николай Цонев, а ВКС го оправда окончателно преди 3 години.

Справка на „Правен свят“ показа, че Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.

Пред Софийския градски съд той доказал, че заведеното дело му е създало изключителни притеснения и стрес, а близки и колеги политици се отдръпнали от него. Той приел като обида и паричната гаранция от 10 000 лева, която му била наложена. В молбата си, в която Цонев е искал обезщетение от 50 000 лева за неимуществени вреди, той изрично посочил, че имало и медийно отразяване по това дело. В крайна сметка Софийският апелативен съд (САС) определи обезщетението за имуществени вреди да е 15 000 лева.

Срещу Николай Цонев бяха заведени общо 4 дела, като всички приключиха с оправдателни присъди, включително и това за подкуп, по което той бе подсъдим с Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама