Реформаторите предлагат сериозни промени в Административнопроцесуалния кодекс

23:50, 28 сеп 15 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от Реформаторския блок предлагат сериозни промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Предложението са депозирали в деловодството на Народното събрание от 11 депутати от коалицията.

Една от идеите, които авторите на законопроекта предлагат е увеличение на съдебните такси. Вносителите многократно посочват, че идеите им са свързани с облекчаване работата на Върховния административен съд. Практиката за предлагането на подобни мащабни промени на процесуални закони е те да се предлагат от ресорното министерство, да бъдат одобрени от правителството и едва след това депозирани в Народното събрание. В мотивите не се посочва, защо депутатите не са предпочели инициативата за промени в АПК да се инициира от Министерството на правосъдието.

Съществена подробност е, че от 11-те вносители на поправките едва двама са посочили, че имат юридическо образование. Най-сериозен ефект върху бизнеса и гражданите имат идеите на реформаторите, които са свързани с увеличение на съдебните такси. "Въвеждането в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и някои специални закони на 4% държавна такса за подаване на касационни жалби ще ограничи злоупотребата с правото на жалба. В момента таксата за касационно обжалване на ревизионни актове е 25 лв., което не отговаря на пазарните условия, нито е достатъчно да покрие разходите на съда", твърдят авторите.

В мотивите се уточнява, че в кодекса се предвижда увеличаване на таксите при касационното обжалване. На първо място има една безплатна съдебна инстанция, която гарантира достъп до съд като защита срещу администрацията. И съвсем нормално е, който е недоволен, но не от администрацията, а от произнасянето на съда, да внесе една относително неголяма сума. С настоящите изменения се изоставя традиционната практика всички съдебни такси да се уреждат с подзаконов нормативен акт – тарифа - именно с оглед осигуряване на по-голяма стабилност чрез първично, законово уреждане на този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама