Увеличава се търсенето на работна сила от работодателите в област Разград

07:26, 29 сеп 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец август търсенето на работна сила на първичния пазар в област Разград се увеличава, съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Заявените през отчетния период места от работодателите в бюрата по труда са общо 154, с 29 повече отколкото през юли. Те са предимно от частния сектор. Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост, образованието, административните и спомагателните дейности, държавното управление и др.

Постъпилите на работа регистрирани безработни от региона са 211, а трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 109 безработни. С посредничеството на бюрата по труда други 19 са наети по програми за заетост.

Общо обявените през август свободни работни места от работодатели на територията на областта са 291, с 40 повече от юли, а спрямо същия месец на м.г. броят им е със 130 по-голям.

По програми за заетост в бюрата по труда в региона през август са заявени 137 работни места – предимно по схемата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" -„Младежка заетост”.

Към края на август в трите бюра по труда в Лудогорието – Разград, Исперих и Кубрат, регистрираните безработни са 7927. Техният брой намалява за седми пореден месец, този път с 87 в сравнение с края на юли.

Равнището на безработица за областта е 15.2%, при 15.4% през предходния месец и 9.3 на сто за страната. Най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 32.5%, следват общините Лозница – 23.1% , Завет – 22.2%, Цар Калоян – 20.4%, Кубрат – 20.2%, Исперих - 17.1%, и най-ниско в община Разград - 8.3%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама