Путин и Обама ще търсят дипломатическа развръзка на кризата в Сирия

07:48, 29 сеп 15 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата официална среща между Барак Обама и Владимир Путин след блзо две години продължи около 90 минути - повече от предвидените по протокол 55 минути.

Според американски официален представител, цитиран от Ройтерс, половината от времето е било посветено именно на кризата в Сирия, а другата половина - на Украйна.

Путин и Обама са се съгласили да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не са постигнали съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар ал Асад трябва да задържи властта, обобщава агенцията.

Двамата държавни глава са се договорили за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

Руският президент Владимир Путин е определил срещата като "много полезна и открита". Двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Според Путин въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в страната са незаконни. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти руският президент.

След срещата той заяви също, че обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу ИД, като същевременно изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама