Нов прочит представят изследователи на Йовковото творчество на конференция в Добрич

18:18, 29 сеп 15 / Култура 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 40 доклада на изследователи на творчеството на Певеца на Добруджа ще бъдат изнесени на двудневната национална научна конференция "Йордан Йовков - мъдрият мълчаливец на българската литература", която започна днес в дома-паметник в Добрич.Те представят най-новите си интерпретации върху Йовковото творчество.

Главният уредник на дом-паметник Йордан Йовков д-р Кремена Митева откри форума, като посочи, че сред участниците, има такива, които за пореден път споделят своите научни трудове, така и такива, които са за първи път ще сторят това.

С форума стартираха националните литературни празници, посветени на 135-ата годишнина от рождението на писателя.

В приветствието си заместник-кметът арх. Пламен Ганчев сподели, че посланията на Йордан Йовков са вечни. Защото са за любовта между хората, за вярата в доброто. За облагородяващата сила на красотата. За съпреживяването на чуждата болка и необходимостта от близостта с други, с различния от нас. "Вие имате нелеката задача да направите новия, различен и модерен прочит на Йовковите текстове", обърна се той към участниците. „Нека в храма на Йовков - пазител на негови ръкописи, снимки, документи, прозвучи нов, модерен прочит на текстовете на писателя, които ни връщат към нашите корени, към ценности и идеали, независещи от границите и времето“, каза още арх. Ганчев, който е един от архитектите, проектирали дома-паметник в Добрич.

Със свои доклади в конференцията се представят изследователи от Института за литература при БАН, Софийския университет "Свети свети Климент Охридски", Нов български университет, Великотърновски университет "Свети свети Кирил и Методий", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Бургаския свободен университет и други висши учебни заведения, средни училища и музеи. Утре те ще пътуват до село Красен, където писателят е учителствал през 1907-1912 година. Там участниците в конференцията ще посетят Старата прогимназия, Филиповата кръчма, новата музейна експозиция за писателя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама