Росен Плевнелиев призова за сваляне на Башар Асад и край на войната в Сирия

19:33, 29 сеп 15 / Политика 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред представители на българските медии в Ню Йорк преди началото на срещата на върха за противодействие на „Ислямска държава“, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама.

„Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска“, добави Плевнелиев, цитиран от прес офиса на Президентството.

Държавният глава посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават. „И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев.

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“, заяви държавният глава.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама