Министерството на финансите се отказа от 2% данък в общините

20:33, 29 сеп 15 / Политика 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на финансите оттегли предложението си общините да облагат допълнително гражданите. На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество финансовият министър Владислав Горанов заяви, че дебатът по допълнителния данък върху доходите до 2% вече е несъстоятелен.

„След като местните власти нямат желание да се води дебат за възможно данъчно облагане върху физически лица, не мисля да го повдигам отново”, заяви Горанов. Той упрекна общините за това, че взимат относително малко решения, свързани с икономическото развитие на регионите.

"Смятам, че при сегашния дефицит в държавния бюджет и при отговорностите, свързани с основните социални функции на държавата като плащането на пенсиите, социални помощи, финансирането на здравната система и всички други ангажименти, които правителството има, не мога с лека ръка да предложа намаляването на приходната част на държавния бюджет и увеличаването на неговия дефицит”, допълни финансовият министър.

„Подкрепяме предложението на Министерство на финансите, това е стъпка в правилната посока. Те оттеглиха намерението за данък общ доход на физически лица с 2 %, така че да се попълват бюджетите на местната власт”, коментираха решението на Горанов от КТ „Подкрепа”.

Социалните партньори се разбраха и за предложението за въвеждането на „данък уикенд”. Министър Горанов предложи използването за лични цели на служебни автомобили и недвижими имоти да се облага с данък.

„Целият диалог между социалните партньори протече в един добър тон, конструктивен с конкретни предложения. Всеки изказа активите си, които са внесени в съответните ресорни министерства. Има логика в предложението на министъра, но има и доста противоречиви неща. Надяваме се да видим окончателните промени. Ще участваме с активна позиция и да имаме поправка, която да бъде разбираема и лесно приложима. Би  трябвало да спрат някои злоупотреби. Това нещо по нашите представи е в доста европейски държави”, заяви Кирил Домусчиев.

„Предложението на АИКБ, считайки, че реално съществува такъв проблем, е да се направят проверки и данъчни ревизии, а не да се измислят цели методики. Смятаме, че ако трябва да се въвежда праг, той трябва да е 50 хил. лева по ДДС.

АИКБ смята категорично, че трябва да се върви към облекчаване на режима на внос на висококвалифицирани специалисти и недостигащи специалисти на пазара на труда у нас. За миналата година имаме само 25 специалисти, внесени в страната. Напусналите са хиляди. Смятаме, че ограниченията за заплащането за чуждестранни специалисти е излишно, няма причина да съществува”, каза след заседанието Васил Велев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама