Даниел Митов търси решения за бежанската криза с външните министри на Полша и Македония

21:53, 29 сеп 15 / Политика 25 893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бежанската криза и необходимостта от търсене на алтернативни варианти за справяне с проблема обсъдиха днес министърът на външните работи Даниел Митов и външните министри на Полша и Македония. Срещата е в рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават от МВнР.

Митов изтъкна необходимостта от повече финансиране за отварянето на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие.  С македонския си колега Никола Попоски Митов разговаря и за сътрудничеството на двете страни по отношение на проекти от взаимен интерес. Двамата външни министри се обединиха около решението за задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства.

Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама