Ирина Бокова трябва да е следващият шеф на ООН, намекна Росен Плевнелиев

20:30, 30 сеп 15 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-високият пост в Секретариата на Организацията на обединените нации  (ООН) е време да бъде поверен на жена от Източна Европа. Това заяви в речта си пред Общото събрание на ООН президентът Росен Плевнелиев, като намекна за кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев подчерта, че сред досегашните осем Генерални секретари на ООН, всички от които мъже, никога не е имало представител от Източноевропейската регионална група.

По темата с мигрантския поток той заяви, че „нестихващите конфликти в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора”, а разрастващият се екстремизъм е сериозно предизвикателство за международната общност.

Държавният глава предупреди, че покрай бежанската криза се засилват езикът на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм . Според него за предотвратяване на развитието на бъдещи кризи е необходимо в ООН да бъде създадена „система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека”.

„Искаме границите на Балканите не да се местят, а да падат. Нашата крайна цел е засилено регионално сътрудничество и европейска интеграция на всички страни в региона“, заяви още президентът. Плевнелиев посочи, че по време на българското ротационно председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) България ще работи за приемането на Съвместна декларация в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама