С премиера на тритомника "Балканският човек" продължиха литературните вечери в Радио Благоевград

22:39, 30 сеп 15 / Култура 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С премиера на тритомника "Балканският човек ХІV – ХVІІ век" на пловдивския поет, историк и публицист Йордан Велчев започна новия сезон на литературните вечери в Радио Благоевград.

Срещата с благоевградската общественост се проведе в голямото концертно студио на медията вчера. Тя бе открита от водещия на предаването за литература и култура в радиото "Страници" Валентин Дишев.

Сред гостите на мероприятието бяха ученици от Националната хуманитарна гимназия, които се обучават в паралелка с интензивно изучаване на литература и история.

Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. “Военно-исторически сборник” при Военно издателство – София. Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми. Издал е книгите: “Римски стадион” (стихове, 1979); “Старият Пловдив” (есе, 1983); “Нощна азбука” (стихове, 1984); “Анонимни жития” (историко-есеистична книга за личностите на Пловдив през първата половина на ХІХ век, 1987) – отличена с литературната награда “Светлоструй”; “Аркада” (стихове, 1993); “Милиони малки убийства” (поезия в проза и есета, 1997); “Сияе” (стихове, 1999) – получава годишната награда на Сдружението на български писатели.

Тази година той спечели националната награда "Христо Данов" в раздел "Хуманитаристика". Тритомникът му разказва за живота в балканския град  на фона на османския град, а и на европейския град. Описва църквите на османския град, финансов живот на хората, търговия, собственост, религия, обичаи и още и още. Фактологичният материал е поднесен изключително увлекателно. Центърът на историята е Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама