След „Арена Армеец“ масови откази от секционните комисии

17:48, 30 окт 15 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След хаоса в „Арена Армеец“ очаквано членове на Секционните избирателни комисии (СИК) масово отказват да продължат да изпълняват функциите си и за балотажа в неделя.

Отказите идват на фона на това, че на 1 ноември не се очаква повторение на драматичните събития, тъй като ще се избират на балотаж кметовете само на 16 района в столицата – няма избор на кмет, съветници, нито пък гласуване за референдум.

Първите промени в състави на СИК-те пристигнаха в Общинската избирателна комисия (ОИК) днес и са за над 120 души само от район Младост, съобщиха от изборната комисия пред София Topnovini.bg.

Членовете на комисиите се излъчват от партиите. От там потвърдиха, че имат проблем с хората, които ще предложат на вота в неделя. По правило проблемите им са там, където няма техен кандидат за балотажа.

От ОИК още в четвъртък помолиха партиите да напомнят на своите представители, че назначените членове на СИК трябва да продължат да изпълняват задълженията си и на втория тур.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов коментира, че проблем има, хората са силно демотивирани, но те щели да направят всичко възможно да осигурят необходимите членове на вота, за да не се провалят изборите.

Ако партиите не успеят да излъчат нови хора на освободените позиции, от ОИК би трябвало да назначи служебни СИК за провеждането на балотажите. Паргов обаче се усъмни, че там имат достатъчно хора.

След безпрецедентния хаос при приемането на протоколите и бюлетините, което продължи до вторник сутрин, от ОИК- София са се сетили за избора в неделя да подготвят график по предаването на изборните книжа при тях.

На сайта на комисията цял ден стои съобщение за взетото решение за графика, но не и самият документ. Така не става ясно как точно са посочили конкретни часове за предаването на книжата, като всички секции приключват с броенето на бюлетините и попълването на протоколите по различно време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама