Бойко Борисов за БСП: И жена му не иска да гласува за него (обновена)

18:24, 30 окт 15 / Политика 25 999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборите бяха предопределени, дори пристрастните агенции даваха 10-15% разлика между нас и кандидатите на БСП.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ.

„Изборите бяха толкова предопределени, че ние нито сме говорили, нито сме се хвалили, нито пресконференция дадох, само поздравих“, каза Борисов. Той отбеляза, че кампанията беше вяла и тиха, и не е имало нито дебати, нито желание за дебати.  

"Мишо Миков дори не си надъхва електроата да се сбие с нас, да се сбори с нас на изборите", отбеляза Борисов. "Той каза, че е доволен, че са втори, а аз искам да се състезавам с тх"

Премиерът изказа и съмнения за умишлени опити за машинации с преференциалния вот. "Аз чувам, че някои хора са казали, че ще гласуват с преференция за себе си, пък не са гласували и после обвиниха в машинации, пък то и жена му не иска да гласува за него", коментира той. "Като искат, да направят нови избори", добави той и отбеляза, че ГЕРБ са постигнали големия си успех миналата неделя.

„Ако има предсрочни парламентарни избори, ще преповторим успеха и ще си мируваме и работим“, каза Борисов.

Той призова симпатизантите на ГЕРБ да гласуват за кандидатите на Реформаторския блок на балотажа там, където не са преки съперници. „Призовавам и избирателите на Реформаторския блок за толерантност“, коментира Борисов.

Премиерът пожела успех на всички на балотажа и призова лидера на БСП „да си изчисти партията“. „Ние искаме силна левица“, каза той. „И на тях им желая успех. Много искам поне един град да вземат.“

По въпроса с оставката на шефа на Общинската избирателна комисия – София Диляна Иванова, Борисов коментира, че тя е трябвало да бъде подадена още в понеделник, заради „тази идиотщина в „Арена Амреец““, но не пропусна да обвини предишния парламент за гласуването на Избирателния кодекс и състава на ЦИК.

Относно атентата срещу Алексей Петров

Бойко Борисов коментира и стрелбата по Алексей Петров вчера и отбеляза, че той е изключителен професионалист в сферата на сигурността.

„Не съм се чул с него“, каза Борисов. „Но го моля, ако знае нещо или усеща нещо, да съдейства.“

Премиерът изказа съмнения относно атентата. „Тия работи не са случайни, но всеки, който е бил в казарма знае, че от такова разстояние гранатометът не може да нанесе големи поражения.“

"Призовавам Сидеров да се съвземе"

Премиерът отбеляза, че нито той, нито министрите имат имунитет, а работата им също е опасна и коментира, че е добре депутатският имунитет да се отнася само за непосредствената работа.

„Когато са на работа, да са неприкосновени, но когато са навънка трябва да дават пример, а не да се държат като хулигани, скрити зад имунитета си“, каза Борисов. „Аз съм сигурен, че обществото с радост би си отдъхнало от депутати, които безчинстват. И не визирам само Сидеров, а и други назад в годините. Депутатите навънка трябва да се държат като всеки обикновен гражданин.“

„Аз се срещнах с господин Сидеров преди десетина дни пред кабинета си и той беше съвсем спокоен, нито говореше за мафия, нито за дрога, даже ни поздравяваше за свършеното“, уточни Борисов. „ А преди това даже почерпи за сина си. После нещо му стана и се превърна в друг човек. Аз го призовавам да се съвземе.“  

Правителството

Премиерът обясни, че е уволнил заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов, защото не е доволен от работата му.

"Не съм доволен от работата му. Единственият риск за правителството е енергетиката, 3.8 млрд. лв. е дефицитът в НЕК и вече една година в други министерства виждам адекватни действия и решения, а в енергетиката не мога да кажа същото. Само режем, режем, режем. Не виждам концепция", каза Борисов.

Той уточни, че цял ден търсил Павлов по телефона, но не го намерил. „Бил на Витоша. Какво прави в петък там“, поинтересува се премиерът и добави, че го уволнил, без да го дочака.

Премиерът коментира кратко и лаконично с „не“ искането на лидера на коалиционния партньор АБВ Георги Първанов за уволнение на военния министър Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов.  По думите на Борисов военният министър полага големи усилия и се справя добре.

Що е то бюджетен дефицит

Бойко Борисов заяви, че амбицията на правителството следващата година е бюджетният дефицит да е под 1%.

„Нека на вашите зрители една тема, която ще се опитам да я обясня, че тези, които не са финансисти да знаят като се каже бюджетен дефицит какво означава. Добрият финансов министър го прави на нула, защото всичко над нула, означава да правиш дълг, да взимаш отнякъде пари”, обясни премиерът Борисов. Той посочи, че когато финансов министър е бил Симеон Дянков са оставили на Орешарски дефицит от 0.45. 

„Само за една година с безумното управление, за което те явно са забравили дефицитът стана 3,8. 1% дефицит е 800 млн. заем. 2 % - 900 млн. лева. С това от 3,8 сваляме на 2%, означава, че с милиард и 400 ще вземем дълг. Той е да рефинансира предишните”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

„Колкото и да съм малък, мога да подразня Лавров“

По темата с външната политика Бойко Борисов отбеляза, че напоследък и американците, и руснаците са му сърдити – едните заради ТЕЦ-овете, а другите заради изтребителите. 

„И аз съм сърдит - едните ни дават най-скъп газ другите най-скъп ток“, отбеляза премиерът и добави, че няма какво да си оправя отношенията с руския външен министър Сергей Лавров. 

„Аз искам българите са добре и да имат евтин газ“, каза премиерът. „Лавров е най-добрият дипломат, но сгреши. Ласкае ме, че ме чете. Колкото и да съм малък, мога да го подразня.“

„Бежанците искат на Женевското езеро“

Борисов отрече да се е съгласявал България да осигурява подслон за мигрантите по т.нар. „Балкански маршрут“.

„Това са зловредни слухове, че съм се бил договорил да взема 100 000 бежанци“, каза той. „Това са идиотски работи, които тръгнаха в деня на изборите.“

Премиерът отбеляза и, че мигрантите не искат да стоят в България и ние не можем да ги държим насила тук. „Те искат в Германия и Швеция и на Женевското езеро – там им се живее“, уточни той. „Ние сме хващали по границите хора 7-8 пъти и сме ги връщали обратно в бежанските центрове, но те не искат тук.“ 

По темата с кризата в Сирия Бойко Борисов разказа, че преди гражданската война е бил на посещение там и му е направило впечатление, че е била една уредена и цветуща страна. 

„А след това им внесохме демокрация, та им сравнихме държавата със земята, а сега им решаваме проблемите“, коментира той. „Сега на тях им е все едно кой ги бомбардира - какви ракети те бият, няма значение“, отбеляза Борисов и добави, че е най-логично бежанците да стоят близо до границата на родната си страна, за да могат да се върнат у дома. 

„Какво ще ги водиш в Берлин и после ще ги връщаш обратно?“, попита риторично той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама