Добрич награди съвременните си будители

20:43, 30 окт 15 / Култура 25 839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тържествена церемония тази вечер в зала „Нели Божкова” бяха връчени годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката.

Колективната награда получи Регионалният исторически музей – Добрич. Индивидуалната бе връчена на художника и педагог Тодор Балев. Награда за млад творец не бе присъдена. Всички номинирани за наградата тази година получиха грамоти за принос в духовното развитие на Добрич.

Празничното слово по случая Деня на народните будители – 1 ноември, бе произнесено от журналиста и създател на вестник „Нова добруджанска трибуна” Димитър Дуков. Той подчерта, че като живи наследници на многовековната българска цивилизация само можем да се гордеем с културното си и историческо наследство, което е дошло до нас с изключителното участие и себеотдаване на милиони знайни и незнайни народни будители.

„Стотици преподаватели, дейци на културата и изкуството, на науката, хиляди хора – от обикновеното непознато семейство до върховете на местната администрация, всекидневно полагат огромни усилия, някои дори и не го осъзнават в себеотрицанието и саможертвата си. Те всекидневно полагат огромни усилия децата ни, внуците ни да запазят българското в себе си и да го надградят, както това правите всички вие”, подчерта Димитър Дуков.

„За всеки влак си има пътници.  Но нито един влак не може да се движи без интелекта, знанията и труда на всички вас, които будите добричлии и нацията за един по-добър и по-смислен живот, за опазване на постиженията на българската и световна култура и история и предаването им в едни надеждни ръце на творци, които са осъзнали смисъла на човешкия живот да се гради, да се твори и да се прави добро”, заяви в словото си журналистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама