Нос Калиакра вече се стопанисва от Историческия музей в Каварна

15:57, 31 окт 15 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По силата на договор с Министерството на културата Историческият музей в Каварна вече стопанисва резерват Калиакра, съобщи Дарина Мирчева – директор на музея в морския град. Очаква се идната седмица да бъде получен и приемо-предавателен протокол.

Договорът предвижда приходите 10 на сто да се заделят за Министерството на културата. Останалата част ще постъпват в бюджета на музея, като средствата ще се използват единствено за съхранение и развитие на обекта, обясни Мирчева.

Министерството на културата ще определя цените на услугите, които се предлагат в резервата, предвижда още договорът.

Според Дарина Мирчева, този договор е положителна стъпка в развитието на музея и нос Калиакра.

Предстои да се изготви ситуационен план, който ще бъде съгласуван с министерствата на околната среда и водите и на културата. Ще бъде направено и предложение за визията на временните търговски обекти, които са разположени на носа, за да се постигне по-добър изглед на обекта.

Дарина Мирчева е сред четиримата директори на музеи в страната, които участват в новоучредения Музеен обществен експертен съвет към Министерството на културата. Той се председателства от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова и има консултативни функции. Той ще дава становища по създаване, закриване и преобразуване на национални музей в страната, както и по други въпроси, касаещи развитието на музейното дело в страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама