Полицията ще охранява 216 секции в Шуменска област

18:36, 31 окт 15 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Охраната на 216 секционни избирателни комисии (СИК) на територията на Шуменска област е поета към 18.30 часа днес, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Утре сутринта, преди началото на изборния ден, секциите ще бъдат предадени на секционните комисии.   

250 служители са включени в охраната на помещенията на СИК, охраната на изборните материали, на обществения ред и сигурността преди и по време на изборния ден.

За охраната са ангажирани 204 полицаи, 32 служители на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” и 14 служители на Зонално жандармерийско управление- Варна. Три от секциите са подвижни - една във Велики Преслав и две в Нови пазар.

В ОД на МВР- Шумен е сформиран оперативен щаб, който ръководи силите и средствата, участващи в охраната на вота и обезпечаване на обществения ред.

На разположение са и 12 мобилни групи, като във всяка от тях са включени разследващи полицаи и криминалисти. Те ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.

В изборния ден служителите на МВР ще бъдат на разположение извън изборните секции и няма да допускат в тях граждани в явно и нетрезво състояние, нарушаващи обществения ред или носещи оръжие и други предмети, опасни за живота и здравето на хората. 

При поискване от председателя на секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

В звената “Български документи са самоличност” в ОД на МВР- Шумен  от 27 октомври до днес са издадени общо 11 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.

Най-много са в  Шумен-7, следвани от Нови пазар- 2, от Каолиново- 1, и Велики Преслав - 1.

Всички, които искат да упражнят правото си на вот, но не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да подадат искане в звено  на дирекция “Български документи за самоличност” в ОДМВР- Шумен. Работното време утре е от 8.00- 18.30 часа.

Припомняме, че на телефон 02/ 982 22 32, факс 02/982 56 46 и e-mail [email protected] гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Полицейските служители ще извършват своевременни проверки по сигнали за нарушения или търговия с гласове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама