Божана Апостолова: Будителите дърпат времето напред

20:02, 31 окт 15 / Култура 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Будители са тези хора, които дърпат времето напред", това каза в навечерието на Деня на народните будители поетесата и издател Божана Апостолова - Пейкова пред София Topnovini.bg. Тя отбеляза, че някогашните пробудници на народа сега се явяват в различен вариант и сред тях са съвременните писатели. Такъв според нея е драматургът, поет и писател Стефан Цанев, който се знае и от възрастното поколение, и от младите.

 

"От приоритетите на всеки народ е създаването на цяла нова плеяда писатели, поети, публицисти и духовни общества", каза тя. Според нея правителството няма отношение към това, а Министерството на културата има много малко пари.

 

Апостолова сподели с усмивка, че тъй като е на 70 г., има спомен от преживяването на този празник преди повече от 20 години и от сега. Тя сподели, че едно време е било като на 24 май (Деня на българската просвета и култура, бел. авт.). Тогава всички деца са брали и носили цветя, виели са венци, а празникът е бил красив и запомнящ се. Този ден е бил слят с Деня на будителите, защото "Ден на будителите в социализма не съществуваше".

 

Веселбите и манифестациите липсват от улиците в навечерието на 1 ноември, отбеляза тя и допълни, че този ден само се споменава вече. "Толкова ли не можем да направим един хубав празник, един истински карнавал или танци, или каквото и да е на площада, за да озарим с енергията си и с вярата живота на бъдещите поколения", попита Апостолова.

 

Поетесата отбеляза, че и в социализма, и днес възрастните хора продължават "със същата енергия и желание, макар и с много трудности", да звънят със звънеца и да се опитват да създават духовни общества, да будят младите и да им казват, че книгата е тяхната истина.

 

Апостолова се възмути, че в новините, които е гледала по телевизията, не се говори за образование и култура, и това колко пари ще бъдат отделени от бюджета за тях. Тя смята, че "точно това е нещото, от което всяко правителство трябва да започва".

 

"Магистралите нямат такова значение, ако по тях ще вървят стадо овце, препасано от страха на собственото си ежедневие", каза тя. 

 

Относно американския празник Хелоуин, който се празнува в нощта преди будителите, Апостолова каза, че той е започнал да измества българския празник. И навсякъде се виждат маскирани деца, но не и такива, които се интересуват от просвета и култура. Тя призова всички българи да се събудят и заедно да поведем сериозна борба срещу американизацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама