Космонавтът Георги Иванов награди ученици в конкурс за Космоса (снимки)

20:47, 31 окт 15 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов връчи наградите на учениците, които участваха в ХVII Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

В nadprewarata участваха 1375 проекта, подготвени от 1419 ученици. Наградите бяха раздадени в пет категории: за идеи за научни и технически експерименти; за космически модели и макети; за графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други; за литературни творби; за рисунка.

Председателят на журито доц. Таня Иванова от Института за космически изследвания към Българската академия на науките (БАН) разказа на учениците за космическите изследвания, които се правят сега и за тези от миналия век. Иванова е дарила първата космическа оранжерия "Свет" на Националния политехнически музей, където се състоя награждаването, видя репортер на София Topnovini.bg.

Отборът, който взе първо място за идеи за научни и технически изследвания е от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна в състав Ирена Димитрова, Борислава Борисова, Цвета Коджабашева и Кристиана Момчилова. Момичетата представиха научната си разработка на тема „Откриване и изследване на извънслънчеви планети чрез мрежа от малки космически телескопи”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама