Космонавтът Георги Иванов награди ученици в конкурс за Космоса (снимки)

20:47, 31 окт 15 / Общество 25 267 Topnovini
Първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов връчи наградите на учениците, които участваха в ХVII Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

В nadprewarata участваха 1375 проекта, подготвени от 1419 ученици. Наградите бяха раздадени в пет категории: за идеи за научни и технически експерименти; за космически модели и макети; за графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други; за литературни творби; за рисунка.

Председателят на журито доц. Таня Иванова от Института за космически изследвания към Българската академия на науките (БАН) разказа на учениците за космическите изследвания, които се правят сега и за тези от миналия век. Иванова е дарила първата космическа оранжерия "Свет" на Националния политехнически музей, където се състоя награждаването, видя репортер на София Topnovini.bg.

Отборът, който взе първо място за идеи за научни и технически изследвания е от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна в състав Ирена Димитрова, Борислава Борисова, Цвета Коджабашева и Кристиана Момчилова. Момичетата представиха научната си разработка на тема „Откриване и изследване на извънслънчеви планети чрез мрежа от малки космически телескопи”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани