Лекарският съюз заплаши, че ще напусне преговорите за рамковия договор

21:13, 31 окт 15 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз (БЛС) заплаши в декларация, че няма да участва в преговорите за Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променят правилата за здравното осигуряване. Документът беше приет от делегатите на 64-ия събор на съюза.

Според БНР Столичната лекарска колегия настоява здравните пакети, предложени от здравния министър Петър Москов, да започнат да действат от 2017 или поне от средата на 2016 година.

Пред БНР главният секретар на организацията Поли Здравкова заяв, че съдържанието на здравните пакети са недоизяснени и въвеждането им ще предизвика объркване, ако бъдат въведени в Националния рамков договор през 2016. Тя уточни, че това би станало не поради нежелание на лекарите, а поради липса на ясна нормативна база.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева отбеляза пред събора на съюза, че ще настане хаос. „Вие знаете ли какъв хаос ще настане от 1 януари? И няма да е само в спешните отделения, и няма да е само в спешната помощ. Ще и в първичната помощ, ще е и при специалистите“, коментира тя.

Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев също изказа опасения, че механичното въвеждане на административни актове действително може да доведе до объркване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама