През 2015 година в област Разград са поставени силанти на 275 деца

07:23, 29 ное 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През първия етап от продължението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. за периода 2015-2020 г., в област Разград са обхванати 275 подрастващи, а броят на силанизираните зъби е 872. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция.

В общините Разград, Самуил и Цар Калоян са прегледани 115 деца и са поставени 376 силанти. В община Исперих са обхванати 114 деца, а силанизираните зъби са 356. С най-нисък интерес към програмата са в община Кубрат, където през стоматологичните кабинети са преминали само 47 деца и са поставени 150 силанти.

Основни изпълнители на дейностите на територията на областта, в партньорство със здравната инспекция, Регионалния инспекторат по образованието и общинските администрации, са девет лекари по дентална медицина.

В Разград по програмата работят регионалния координатор д-р Теменуга Ангелова, д-р Моника Енчева, д-р Галицeнка Насалевска и д-р Йорданка Кузманова. В община Исперих силанизирането на детските зъбки се извършва от д-р Стойка Стоянова, д-р Йорданка Йовчева и д-р Артам Адемов, а в община Кубрат от д-р Даниела Мичева и д-р Иванка Митева.

От 2011 до 2014 г., в рамките на Националната програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата, в Лудогорието са били силанизирани общо 4637 зъбки на 1437 деца.

Най-голям интерес към програмата е имало през 2011 година, когато през зъболекарските кабинети са преминали 429 деца и са поставени 1418 силанти, а изпълнители са били трима лекари по дентална медицина. През 2012 г. са обхванати 348 деца, броят на силанизираните зъби е 1097, изпълнители са седем зъболекари. През 2013 г. са прегледани 348 малчугани и са поставени 1147 силанта, а по програмата работят осем лекари, като към екипа е включена и д-р Иванка Митева за община Кубрат. Обхванатите по програмата деца през 2014 година са 312 деца, а броят на силанизираните зъби е 975, изпълнители са седем стоматолози.

С активното участие на регионалния координатор на програмата на областно ниво д-р Теменуга Ангелова, през годините са организирани различни дейности за повишаване нивото на информираност сред населението, посочват от здравното ведомство.  Проведени са множество срещи, раздадени са информационни и здравно - образователни материали, насочени към профилактика и лечение на оралните заболявания и популяризиране на програмата.

Въпреки проведените мероприятия се наблюдава намаление на преминалите деца и съответно силанизираните зъби, отчитат изпълнителите на програмата. Данните от прегледите показват, че оралната хигиена на голяма част от прегледаните деца е незадоволителна, при 80% от тях има наличие на кариеси.

Изнесените данни показват, че трябва да се акцентира за важната роля на профилактиката. Според специалистите децата трябва да бъдат обучавани от ранна детска възраст на правилна устна хигиена, съчетана с правилно хранене, защото те са основен фактор за предотвратяване на кариеса.

Важно е родителите да не подценяват грижата за зъбите на децата и подрастващите, и да бъдат мотивирани да водят децата си на преглед, за да се избегнат негативните последствия, считат изпълнителите на националната програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама