"Летящите" грузинци от "Сухишвили" завладяват Пловдив (видео)

07:26, 29 ное 15 / Култура 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният балет на Грузия "Сухишвили" гостува днес в Пловдив с юбилейната си класическа програма "70 години "Сухишвили". Шоуто на "летящите" грузинци започва в 20 часа в Палата 2 на Международния панаир.

Спектакълът е част от световното турне на уникалните танцьори, с специалното участие на Грузинския оркестър. Юбилейните концерти на "Сухишвили" започнаха от юни в столицата на Грузия - Тбилиси, а от октомври уникалните артисти са на световно шествие в по-голямата част на Европа, Азия и Америка.

Определени преди десетилетия от "Вашингтон поуст", за "най-добрия ансамбъл в света", "летящите" грузинци отново получиха прекрасни отзиви след спектаклите във Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк от авторитетното издание.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, изключителен труд, режим и креативност, ръководени от хореографи, естети, диетолози. За турнето им в България освен строгия хранителен режим, менюто е събразено и с коледните пости.

Турнето в България стартира от София (28 ноември, НДК) и след Пловдив продължава в Габрово (1 декември, зала "Орловец"), Варна (2 декември ДКС), Русе (4 декември, "Булстрад арена").

Двучасовата програма ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 70 години от поколения "Сухишвили".

Балетът е в България в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори, както и от неповторимата техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли, и плавните, "пързалящи се" движения при жените.

Главен фореограф на юбилейните, двучасови спектакли е Илико Сухишвили-младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сухишвили (внучка на основателите Нино Рамишвили и Илико Сухишвили).

За 70-те години от своето създаване през 1945 г. Националният балет на Грузия " Сухишвили " е изнесъл над 10 000 концерта в 88 държави на 5 континента, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

Танцьорите поставят рекорд в историята на легендарната зала "Ла скала", където публиката ги вика на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на "Сухишвили " са Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Билети - в мрежата на Евентим

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама