Радан Кънев: На прага сме на операция „Чисти ръце”

09:24, 29 ное 15 / Политика 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На прага сме на операция „Чисти ръце” по отношение на скандала „Яневагейт”. Разследването трябва да стане или с приемане на предложението на реформаторите за конституционни промени, или като главният прокурор Сотир Цацаров делегира на друга личност пълна независимост около записите между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившия съдия в СГС Румяна Ченалова. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в сутрешния блок на бТВ.

Независима комисия не може да разследва, допълни той. Според него активната роля трябва да е на Цацаров, „който да докаже, че той не е играчът в съдебната система и да осигури независимо разплитане на този чорап”.

„Няма опит да се бутне главният прокурор, има опит той да се рекетира. Прави се демонстрацията, че Ченалова може да говори каквото си иска. Никой реформатор няма общо със схемата”, заяви той.

Според Кънев трябва да се отговори на въпроса дали Ченалова брани себе си или рекетира. „Моят отговор е вторият. Става дума за мощни фигури, които са й гарантирали безопасност”, каза лидерът на ДСБ и допълни, че неговата фигура не е сред тях.

„Искам да се проведе това разследване и да се разследва намесването на името на главния прокурор”, каза още Кънев. По неговите думи мишената са реформи, а не Реформаторския блок.

Зад скандала стоят „лицата, които изпълняват мениджмънт на корупционната система в съдебната система”, убеден е реформаторът. Той отбеляза, че „най-важният бастион на мафията е съдебната система”.

Очаква се реформаторите да излязат с обща позиция по скандала "Яневагейт", свързан с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама