Трима шуменци с медали от международно състезание по информатика

11:06, 29 ное 15 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима шуменци взеха медали от международното състезание по информатика, което се проведе в Шумен. Добро представяне направиха и останалите местни състезатели на поредното издание на националния турнир по информатика „Джон Атанасов”.

Над 200 деца от 14 области взеха участие в XV Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов”. Паралелно с турнира “Джон Атанасов” за седма поредна година се организира и международно състезание по информатика по формàта на международната олимпиада по информатика. В него се включиха 80 български ученици, заявили участие и в двете състезания, и 64 състезатели от Румъния, Русия, Република Татарстан (в състава на Руската федерация), Сърбия и Молдова.

От област Шумен участваха 26 ученици, които са възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович” – Шумен, СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров” – Шумен, както и на Школата по математика и информатика „A&Б” – Шумен.

Възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович” Валентин Борисов и Иван Ганев, които са включени в разширения национален отбор на България – старша възраст, и Антон Чернев се окичиха с бронзовите медали в група „Синиър” на международния турнир. Златото пък отиде при  Енчо Мишинев, Христо Венев от България и руснаците Владислав Макеев и Станислав Наумов.

В група „Джуниър” на Международния турнир златото бе за представителите на Румъния Александър Петреску, Овидиу Харшан и  Петър Няголов от България.

В група „А” (XI - XII клас) на националния турнир първото място бе за Енчо Мишинев от Математическата гимназия в Ямбол. На 6-то място в групата се нареди Валентин Борисов ПМГ „Нанчо Попович Шумен. 8-мото място също бе за шуменски възпитаник - Иван Ганчев. Антон Чернев и Емилиян Грешков станаха 10-ти и 18-ти.

В група „В” (IX - Х клас) първенец стана Петър Няголов от Математическата гимназия в Русе, Йордан Димитров от шуменската  ПМГ взе 8-то място.

В Група „С” (VII -VIII клас) първенец бе Добрин Башев от ПМГ Габрово.

В следващата група „D” (VI клас) първенец стана плевенчанинът Захари Маринов от СОУ „Иван Вазов”. Бронз в групата взе шуменецът Иван Смиленов, 8-мо място зае Сали Басри, а 11-ти се класира  Марин Йорданов.

В Група „Е” (IV - V клас) пръв излезе Огнян Арсов от МГ Варна. На 9-то и 10-то място се класираха Росен Генчев от шуменската ПМГ и Лиляна Шарабанова от СОУ „Сава Доброплодни”.

Официалното закриване на двете състезания и награждаването се състоя в неделя в зала „проф. Венета Вичева”.

Организатори на изявите са Министерство на образованието и науката, Община Шумен, Регионален инспекторат по образованието – Шумен, Факултет по математика и информатика към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”, гр. Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама