Турция ще предаде на Русия тялото на загиналия пилот на Су-24

14:23, 29 ное 15 / Свят 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тялото на загиналия пилот Олег Пешков от сваления Су-24 вече е в Турция и ще бъде върнато на Русия. Това съобщи премиерът на страната Ахмет Давутоглу. Той допълни, че се отнасят към е него според православната традиция.

Давутоглу каза още, че приоритет на Турция е да се държат отворени всички канали за връзки с Русия. По думите му икономическите отношения за Русия с Турция са също толкова важни както и за Турция.

„Опитите да се прехвърли отговорността за кризата между двете страни на турската страна са неправомерни от гледна точка на международното право, както и на добросъседството и дружбата между Русия и Руската Федерация“, посочи той.

По думите му, ако ще се търси отговорност, то трябва да се започне с държавата, която многократно е нарушавала „нашето въздушно пространство“.

Изявлението на турския премиер е само ден след като руският президент Владимир Путин подписа указ за икономически санкции срещу Турция. Рестрикциите са в отговор на свалянето на руския военен самолет във вторник. 

Документът е наречен „Мерки за гарантиране на националната сигурност на Руската федерация и защита на руските граждани от престъпни и други незаконни дейности и въвеждане на специални икономически мерки срещу Република Турция“.

Санкциите предвиждат въвеждането на визи за турски граждани, забрана за руските работодатели да наемат турски граждани, забрана вноса на някои стоки от Турция, като предстои да бъде изготвен списък, а туроператорите ще трябва да спрат да предлагат екскурзии и почивки в Турция.

Забранява се или се ограничава и дейността на турските организации и компании, които работят на територията на Русия.  Списъкът също ще бъде определен допълнително от руското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама