Първите договори по "Конкурентоспособност" ще са факт до Коледа

16:04, 30 ное 15 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
202 от общо 844 проектни предложения ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2014-2020 година. Очаква се договорите с избраните да получат евросредства да бъдат подписани до Коледа. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Лукарски представи резултатите от оценката на проектите, който са подадени в рамките на първия краен срок на процедурата „Подобряване на производствения капацитет в Малките и средни предприятия“. Министърът подчерта, че подборът на предложенията е станал абсолютно прозрачно и без злоупотреби.

"435 млн. лв. е заявената безвъзмездна помощ", обясни Лукарски, а общата сума, която ще получат тези 202 проекта е 116,5 млн. лв. Министърът подчерта, че още 498 проекта са минали процедурите за кандидатстване успешно, но за тях не достига финансов ресурс. "За да получат евросредства министерството ще трябва да осигури още около 100 млн. лв., така че за момента тези проекти остават като резервни предложения", поясни министър Лукарски.

С евросредства ще бъдат подпомогнати и 38 микропредприятия, като определената за тях финансова помощ е 11 571, 90 млн. лв. Близо 41 млн. лв. ще получат и 77 проекта за малки предприятия. Повече от 64 мл. лв. са предвидени за проектните предложения за средни предприятия, които ще се разделят между 87 кандидати.

"Една от основните насоки на програмата, която е подкрепа към Северозападния район също е дала резултати", уточни министърът. Свързаните с него проекти са 152.

Много проектни предложения са получени и за другите два крайни срока – 280 проекта кандидатстват по втория и 203 по третия краен срок, обясни Лукарски.

"Проектните предложения за предприятията на високо технологичните и средно високо технологичните промишлени производства, подадени по втория краен срок ще приключи през декември 2015 година, а сключването на договорите с одобрените за финансиране ще се извърши през януари 2016 година", уточни Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама