„Бюджет на гражданите“ ще е бюджетът на Добрич за 2016 г., увериха от Общината

17:50, 30 ное 15 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата философия на бюджета на Община Добрич за 2016 г. е не просто разходи, а резултати“, каза зам.-кметът д-р Емилия Баева при откриването на публичното обсъждане на проекта на основния финансов документ за следващата година. Тя подчерта, че бюджет 2016 г. ще е „Бюджет на гражданите“. Ще се насърчават инвестициите и заетостта, ще се търсят конкретни резултати, които са в полза на местната общност и местните икономически субекти. Залага се на повишаване на събираемостта на приходите. На обсъждането присъства и Елка Димова, която ще е зам.-кмет по финансите на Добрич. 

Макрорамката на приходите и разходите за 2016 г. представи Снежка Димитрова - директор на дирекция „Бюджет и финанси”. Според данните от проекта, бюджетът на Общината за следващата година е 46 612 200 лева, като 26 577 600 лева са приходи за държавни дейности, а размерът на местните приходи е 20 034 600 лева.  

Проектът за данъчните и неданъчните приходи за 2016 г. не предвижда промени в размерите на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства, патентния данък, данъка при придобиване на имущество по възмезден начин и местните такси. Програмата за капиталови разходи възлиза на 1 838 074 лева. В нея са заложени изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата, за изработване на общ устройствен план на общината, за технически паспорти на училищата „Н. Й. Вапцаров“ и „Хр. Смирненски“. За програмата за благоустрояване на обекти общинска собственост с участието на местното население са заложени 70 000 лева. Има предвидени средства за ремонт на покрива на зала „Добрич“, за изграждане и ремонт на детски площадки има 50 000 лева, а за издигнати пешеходни пътеки – над 47 000 лева.

Сред направените предложения бе завършването на блок „Добрич“, възстановяване на поп.рок конкурса „Сарандев“, включване в регулация на местността Лозята, асфалтиране на улиците „Разлог“ и „Вежен“, изграждане на туристически информационен център с клуб на туристическия работник, довършване на тротоарите в района на Рилските блокове, възстановяване на общинската програма „Ин витро“, достойно отбелязване на 100 г. от Добричката епопея.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев поиска да се заделят средства за закупуване на микрофони за заседателната зала на местния парламент, както и за ремонта й. Предложено бе изграждането на тренировъчни мини голф игрища в Добрич за нуждите на учениците от града.  Светлин Колев – общински съветник от БСП, предложи да се заделят средства за възстановяване на родната къща на Адрияна Будевска, Атанас Атанасов от Атака предложи създаване на общински фондове със средства от общинския бюджет и спонсори – за здраве и социални дейности. Младен Матеев – общински съветник от ГЕРБ предложи да се увеличат средствата за спорт от 650 на 950 хиляди лева или да се предвиди ремонт на нови спортни съоръжения, както и да се изгради още един басейн в някой от кварталите или в училище. Красимир Масурски пък предложи изграждане на хосписи и извършване на мониторинг на социалните услуги, за да се закрият „кухите“ такива. Всички предложения са протоколирани, а на въпросите ще бъдат дадени отговори на следващото публично обсъждане на бюджета, увери д-р Баева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама